ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Αλκοόλ - Αλκοολισμός
Θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ

αλκοολισμός, μπουκάλια με ποτά

"Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου ...

αλλά φυραίνει νούν!"

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με το σοβαρό κοινωνικό και ψυχιατρικό πρόβλημα της κατάχρησης του αλκοόλ. Η κατανόηση των αποτελεσμάτων του αλκοόλ και της κλινικής σπουδαιότητας των σχετικών διαταραχών, είναι ουσιαστική για την πρακτική της ψυχιατρικής.

Τα πρόσφατα έτη υπάρχει μια άνθηση της κλινικής έρευνας, σχετικά με την κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για συγκεκριμένες γενετικές επιρροές, την κλινική πορεία των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάχρηση του αλκοόλ, και την ανάπτυξη νέων και χρήσιμων θεραπειών.

Οι διαταραχές χρήσης του αλκοόλ είναι κοινές θανατηφόρες καταστάσεις που μεταμφιέζονται συχνά ως άλλα ψυχιατρικά σύνδρομα. Ο μέσος όρος μείωσης της διάρκειας ζωής του ατόμου που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ είναι από 10 έως 15 έτη.

Κατά συνέπεια, σε μια επαρκή αξιολόγηση των προβλημάτων ζωής και των ψυχιατρικών συμπτωμάτων σε έναν ασθενή, ο γιατρός πρέπει να εξετάζει πάντα την πιθανότητα η κλινική κατάσταση να απεικονίζει τα αποτελέσματα κατάχρησης του αλκοόλ. Ο ψυχίατρος πρέπει να ανησυχεί για τον αλκοολισμό, επειδή αυτή η διαταραχή είναι ιδιαίτερα κοινή. Η δηλητηρίαση με αλκοόλ (μέθη) και η απότομη διακοπή κατανάλωσης του αλκοόλ (χωρίς ψυχο-φαρμακευτική υποστήριξη), μιμούνται πολλές σημαντικές ψυχιατρικές διαταραχές. Ο συνηθισμένος αλκοολικός δεν αποτελεί κοινό στερεότυπο.

Αν και η κατάχρηση και η εξάρτηση από το αλκοόλ λέγονται συνήθως αλκοολισμός, τα πλέον πρόσφατα ψυχιατρικά εγχειρίδια (όπως το DSM-IV-TR) δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο επειδή στερείται έναν ακριβή καθορισμό. Ο όρος παραμένει σε κοινή χρήση, εντούτοις.

Η δηλητηρίαση με αλκοόλ (μέθη) μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, βίαια συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης, και σε σπάνιες περιπτώσεις, παραισθήσεις και αυταπάτες.

Το μακροπρόθεσμα, κλιμακούμενο επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να δημιουργήσει:

 1. αντοχή και εξάρτηση, καθώς επίσης και

 2. τέτοια έντονη προσαρμογή του σώματος ώστε η διακοπή της χρήσης του, να μπορεί να προκαλέσει ένα σύνδρομο στέρησης που χαρακτηρίζεται συνήθως από αϋπνία, στοιχεία υπερδραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και συναισθήματα άγχους και έντονης ανησυχίας.

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, ΚΡΑΣΙ, MUNCH

 

Το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ, φτάνει πιθανότατα το 90%. Οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν το αλκοόλ ήδη από τα μισά της εφηβείας.

Οι διαταραχές από την κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζουν την ίδια κατανομή, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τάξη των ασθενών.

Κατά την εικοσαετή μας άσκηση της Ψυχιατρικής ειδικότητας, έγινε σαφές ότι το ευρύ κοινό (αλλά και ειδικότερα ο Έλληνας) δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τις επιμέρους βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στα νευρικά κύτταρα και την ψυχική σφαίρα. Έτσι σταχυολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες, τα κεντρικά συμπεράσματα και δεδομένα των τελευταίων ετών, σχετικά με το αλκοόλ τον αλκοολισμό και τη θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Μήπως είστε ήδη Αλκοολικός και δεν το ξέρετε;

Κάντε γρήγορα, δωρεάν και ανώνυμα το τέστ:

Μέτρηση διαταραχών από τη χρήση αλκοόλ.

 

Περισσότερα για τον αλκοολισμό:

 1. Αλκοολισμός - Η δράση του αλκοόλ από Ψυχιατρική άποψη

 2. Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ στο Γλουταμικό

 3. Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ στο GABA

 4. Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ στη Σεροτονίνη και στη Ντοπαμίνη

 5. Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ στα Ενδογενή Οπιούχα

 6. Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ σε άλλα συστήματα

 7. Αλκοολισμός - Τοξικές βλάβες του αλκοόλ στον Εγκέφαλο

 8. Αλκοολισμός - Παράγοντες κινδύνου

 9. Αλκοολισμός - Φαρ΅ακευτική θεραπεία του στερητικού συνδρό΅ου από αλκοόλ

 10. Ο αλκοολικός - Ζώντας με έναν αλκοολικό. Παραθέτω αυτούσιο ένα συγκλονιστικό email που έλαβα το Πάσχα του 2008. Μια σύζυγος αλκοολικού περιγράφει το δράμα που ζει αυτή και τα παιδιά της. Εξαιρετικά διαφωτιστική και ευαίσθητη προσέγγιση της προσωπικότητας του αλκοολικού και της ζημιάς σε όλη την οικογένεια, που προκαλεί το αλκοόλ.

 11. Το παιδί του αλκοολικού. Η δραματική ιστορία της καταστροφής των αθώων. Δείτε τη σπαρακτική ιστορία της κόρης ενός αλκοολικού και καταθλιπτικού γονέα, όπως μου την έστειλε η ίδια σε email.

 12. ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - Οι συγγενείς του ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. Την ίδια ημέρα (αρχές Οκτωβρίου 2008) που οι γονείς μιας νεαρής κοπέλας μου έφεραν την κόρη τους με το ερώτημα αν μπορώ να την κάνω να σταματήσει να πίνει, όχι μόνο το καθημερινό μπουκάλι ουίσκι, αλλά τουλάχιστον το οινόπνευμα καθαριότητας που έπινε πλέον (ακραίος αλκοολισμός), έλαβα και αυτό το συγκινητικό email, που μας δείχνει πως ο αλκοολισμός ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικογένειας και επεκτείνεται και στους υπόλοιπους συγγενείς.

 13. ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - Αργή αυτοκτονία - θεραπεία απεξάρτησης. Ούτε ο καρκίνος μπορεί να σταματήσει τον αλκοολικό από το να πίνει αλκοόλ! Η αργή αυτοκτονία και τα διλλήματα για την απεξάρτηση από το αλκοόλ, όπως τα ζει μια κόρη με την αλκοολική μητέρα της. Η απελπισία του αργού θανάτου στροβιλίζεται σε μια οικογένεια. Μπορεί να την νοσηλεύσει ενάντια στη θέλησή της;

 14. ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - Διαζύγιο - Παιδιά - Δικαστήριο - Επιμέλεια και επικοινωνία με τα παιδιά. Στα καθήκοντα φυσικά του Ψυχίατρου ανήκει και η υπεράσπιση στα δικαστήρια των ασθενών του, όταν αυτό απαιτηθεί. Αλλά όταν έρχεται η στιγμή της σύγκρουσης σχετικά με την επιμέλεια ή την επικοινωνία με τα παιδιά σε ένα διαζύγιο, τα πράγματα συχνά ξεφεύγουν από τη λογική. Στις αρχές του 2009 ένας πρώην αλκοολικός ασθενής μας, σε κατάσταση αποθεραπείας, αντιμετώπισε την σκληρή δικαστική αίτηση της πρώην συζύγου του, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτούσε να του στερήσει παντελώς κάθε επικοινωνία με την 3χρονη κόρη του. Δείτε πως υπερασπιστήκαμε με επιτυχία το δικαίωμα του πρώην αλκοολικού ασθενούς μας να συνεχίσει να βλέπει τακτικά την κόρη του.

 15. Η Ψυχοθεραπεία στον αλκοολισμό. Η ψυχοθεραπεία είναι συχνότατα απαραίτητη ταυτόχρονα με την φαρμακευτική θεραπεία της απεξάρτησης από την κατάχρηση του αλκοόλ. Δείτε ποιά είναι τα ψυχοδυναμικά αίτια σύμφωνα με την ψυχανάλυση και πως αυτή μπορεί να ωφελήσει.

 16. Οικονομική Κρίση και ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Διαβάστε το άρθρο μας "Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία" όπου αναλύουμε πως η οικονομική ύφεση διαπλέκεται με τον ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ.

επάνω

Η απεξάρτηση από το αλκοόλ είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται σε αρκετές μάχες.

Κάποιες θα είναι χαμένες, αλλά η τελική μάχη χαρίζει τη νίκη!

Προσθέστε τα σχόλιά σας, για την ιστοσελίδα αυτή, του site ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: