ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Ψυχοθεραπεία και Αλκοολισμός -
Τα αίτια σύμφωνα με την Ψυχανάλυση.

Μέσα από την εντατική ψυχοθεραπεία με ανθρώπους που υποφέρουν από τον αλκοολισμό, οι ψυχοθεραπευτές - ψυχαναλυτές έχουν μάθει για τους πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καταναγκαστική κατανάλωση του αλκοόλ.

ricart, αλκοολισμός

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το να πίνουν αλκοόλ ως έναν τρόπο για "θεραπεία" ή για να ελαφρύνουν τα συναισθήματα που φαίνονται συντριπτικά βαριά, όπως η θλίψη, ο θυμός ή η ντροπή. Αυτά τα συναισθήματα τους φαίνονται λιγότερο ανυπόφορα όταν πίνουν.

Οι άνθρωποι πίνουν επίσης μερικές φορές για να απαλλαγούν από συναισθήματα αυτοκριτικής, τύψεων και ενοχών, που απαντώνται πολύ συχνά στα πλαίσια της Κατάθλιψης. Διαπιστώνουν ότι μπορούν να είναι πιο επιεικείς με τον εαυτό τους όταν έχουν πιεί αλκοόλ.

Για άλλους, ένα ποτό υποκαθιστά ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχουν χάσει. Κάνουν, στην πραγματικότητα, μια νέα σχέση με τη μπουκάλα, μια σχέση που δεν θέλουν να χάσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία μας διδάσκει ότι, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κατάχρηση του αλκοόλ για να διορθώσουν ένα αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης με τους άλλους, ή με την εικόνα του εαυτού τους. Το να πίνουν, χρησιμεύει για τη δημιουργία μια αίσθησης ότι ο κόσμος είναι όπως θα έπρεπε να είναι, ή ότι είναι τόσο πολύτιμος, όπως αισθάνονται ότι πρέπει να είναι.

Επιπρόσθετα, ο αλκοολισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η αίσθηση της δύναμης όταν ένα άτομο αισθάνεται αβοήθητο. Το να πίνει κάποιος καταχρηστικά αλκοόλ, μπορεί να εκφράζει τη μεγάλη οργή του όταν αισθάνεται αδύναμος, και ταυτόχρονα η ίδια η πράξη του να πίνει αλκοόλ, επαναφέρει την αίσθηση ότι μπορούν να ελέγχει τα συναισθήματά του μέσα από τις δικές του ενέργειες.

Ο αλκοολισμός και το σεξ

Πολλές φορές επίσης παρατηρούμε την υπόγεια σύνδεση που έχει ο αλκοολισμός με το σεξ και ειδικά με την σεξουαλική πράξη. Αυτό είναι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, πιο συχνό στις γυναίκες στην Ελλάδα, το παρατηρούμε ωστόσο και στους άνδρες. Η άποψη που επικρατεί συχνά στον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό σχετικά με τις γυναίκες και το σεξ, μπλοκάρει συχνά την έκφραση και την απόλαυση κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης. Αισθάνονται ντροπή να κινηθούν ελεύθερα οι ίδιες, με τρόπο που θα αύξανε την απόλαυσή τους και την συχνότητα των οργασμών τους. Την ίδια συστολή, όπως εκφράζουν συχνά στην ψυχοθεραπεία, νοιώθουν και στο να ζητήσουν από τον ερωτικό τους σύντροφο να κάνει ή να μην κάνει κάποιες κινήσεις πιο γρήγορα ή πιο αργά, ή να εφαρμόσουν κάποια άλλη στάση ή παραλλαγή ή φαντασίωση στο ερωτικό παιχνίδι. Έτσι καταλήγουν πολλές φορές να νοιώθουν το σεξ σαν «καταναγκαστικά έργα» και την κατάχρηση του αλκοόλ σαν μια λύση που θολώνοντας το νου, απαλύνει την δυστυχία και τον εκνευρισμό από έναν οργασμό που δεν έρχεται ή δεν είναι σε θέση να τον διεκδικήσουν.

renoir, σεξ και αλκοολισμός

Σε παρεμφερή εδάφια πολιτιστικής καταπίεσης, γυναίκες με κάποια παραπάνω κιλά από τα ανορεξικά μοντέλα των μόδιστρων, νοιώθουν αλλοιωμένη την εικόνα του εαυτού τους, δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το γυμνό κορμί τους στην ερωτική συνεύρεση και την σεξουαλική τους ανησυχία, την καλύπτει άτεχνα ο αλκοολισμός.

Κάποιες άλλες φορές το σεξ, εμπλέκεται στα σκοτεινά μονοπάτια της βίας με τη μορφή του μαζοχισμού ή του σαδισμού ή διαπλέκεται στους άξονες της διαταραχής του φύλου ή κατέρχεται σε ακόμα πιο αρχαϊκές φαντασιώσεις, είτε συνειδητές, είτε ασυνείδητες. Αυτού του είδους οι σεξουαλικές ενορμήσεις, δεν είναι πάντα ή πλήρως αποδεκτές από το Υπερεγώ του ατόμου που τις εμφορεί. Εδώ ο αλκοολισμός, με την καταστολή των κέντρων της λογικής και των ηθικών αναστολών, φαντάζει μονόδρομος και μόνιμος συνοδός της σεξουαλικής πράξης.

 

Σε γενικές γραμμές, στην ψυχανάλυση και στην ψυχοθεραπεία, γίνεται κατανοητό ότι ο αλκοολισμός, οφείλεται και παράγεται στον διαταραγμένο ψυχισμό ενός ατόμου και μπορεί να γίνει δυνητικά κατανοητός από τη διερεύνηση των συναισθηματικών παραγόντων που τον υποκινούν.

Μόλις αυτοί οι συναισθηματικοί παράγοντες έρθουν στη συνείδηση, οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να τους τιθασεύσουν και κατά συνέπεια, έχουν μια πολύ καλύτερη ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους. Αυτό είναι και το όφελος που προσφέρει η Ψυχοθεραπεία στον Αλκοολισμό.

Επιστροφή στο Μενού για τον Αλκοολισμό


επάνω