ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Αλκοολισμός - Η επίδραση του αλκοόλ
σε σεροτονίνη και ντοπαμίνη

Η επίδραση του αλκοόλ στη σεροτονίνη

Άλλος ένας κεντρικός τομέας δράσης του αλκοόλ είναι το σύστημα της σεροτονίνης και των ουσιών που εμπλέκονται στην παραγωγή και μεταφορά της.

Αλκοόλ, αλκοολισμός, σεροτονίνη

Το αλκοόλ αυξάνει τη δραστηριότητα πολλών υποομάδων των υποδοχέων 5-ΗΤ (σεροτονινεργικοί υποδοχείς). Μάλιστα τώρα τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη ελαττωματικών γονιδίων μεταφοράς 5-ΗΤ υποδοχέων σε κάποιες κατηγορίες αλκοολικών. Αυτό δεν είναι παράξενο, μια και η κλινική εμπειρία δείχνει ότι οι εξαρτώμενοι από το αλκοόλ ασθενείς με συνοδό κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με φάρμακα ανταγωνιστές των 5-ΗΤ μεταφορέων, αλλά και οι αλκοολικοί με συνοδό άγχος μπορούν να ωφεληθούν από την προσθήκη του 5-HΤ1a αγωνιστών όπως η φαρμακευτική ουσία βουσπιρόνη (buspirone).

Για το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη μιλάμε αναλυτικά στο ειδικό κεφάλαιο για τη σχέση σοκολάτας και κατάθλιψης.

 

Η επίδραση του αλκοόλ στη ντοπαμίνη

Αλκοόλ, αλκοολισμός, ντοπαμίνη

Η επίδραση του αλκοόλ στο σύστημα της ντοπαμίνης, έχει αποκτήσει ισχυρή θέση στη μελέτη του αλκοολισμού, λόγω της εμπλοκής της ντοπαμίνης στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Το αλκοόλ αυξάνει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στις περιοχές του εγκεφάλου που περιλαμβάνονται στην υπέρ-ενίσχυση της επίδρασής του. Πειράματα σε ποντίκια που αναπαράγονται για να πίνουν αλκοόλ, έναντι των μη-προτιμώντων το αλκοόλ, παρουσιάζουν αυξανόμενη απελευθέρωση ντοπαμίνης που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, τα ντοπαμινεργικά φάρμακα αλλάζουν την προτίμηση του αλκοόλ στα ζώα.

Τα αποτελέσματα του αλκοόλ στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, ρυθμίζονται από τα συστήματα ενδογενών οπιούχων και τα χολινεργικά συστήματα διαμεσολάβησης. Κατά τη διάρκεια της απόσυρσης του αλκοόλ στην απεξάρτηση, υπάρχουν μειώσεις της απελευθέρωσης ντοπαμίνης. Αυτές οι μειώσεις μπορούν να συμβάλουν στην δυσφορία που προκαλεί η απόσυρση του αλκοόλ στον αλκοολικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή συσχέτιση αλληλόμορφων (παραλλαγμένων) γονιδίων των D2 υποδοχέων της ντοπαμίνης με τον αλκοολισμό. Δεδομένης όμως και της ποικιλομορφίας ανάμεσα στις εθνικότητες, η γενετική έρευνα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κλινικά εφαρμόσιμα συμπεράσματα.

Επιστροφή στο Μενού για τον Αλκοολισμό

επάνω