ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Αλκοολισμός - Επίδραση σε άλλα συστήματα

Αλκοόλ, αλκοολισμός, δράση σε άλλα συστήματα

Μια άλλη θέση δράσης του αλκοόλ στον άνθρωπο, σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες. Προς το τέλος της ωχρής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι πτώσεις στα επίπεδα της αλλοπρεγνανολόνης (allopregnanolone - προϊόν καταβολισμού της προγεστερόνης) μπορούν να συμβάλουν στις προεμμηνορροϊκές διαταραχές διάθεσης και να αυξήσουν την ένταση των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων του αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η δράση του αλκοόλ στα κανάλια ασβεστίου (κυρίως στα L-Channels) της κυτταρικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων είναι επίσης πια καλά γνωστή. Το αλκοόλ μπλοκάρει την είσοδο του ασβεστίου στα κύτταρα. Στον εγκέφαλο, τα κανάλια ασβεστίου διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη συναπτική εισροή και με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση του επιπέδου του ασβεστίου και μιας σειράς ασβέστιο-εξαρτώμενων ενδοκυτταρικών διαδικασιών, του δυναμικού των κυτταρικών μεμβρανών και της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών.

Φάρμακα που ανταγωνίζονται το αλκοόλ στη δράση των καναλιών ασβεστίου (όπως η λαμοτριγίνη και η νιμοδιπίνη) φαίνεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα της απόσυρσης του αλκοόλ, αν και περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες στο συγκεκριμένο τομέα.

Επιστροφή στο Μενού για τον Αλκοολισμό

επάνω