ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - Διαζύγιο - Παιδιά - Δικαστήριο
Επιμέλεια και επικοινωνία με τα παιδιά.

Στις αρχές του 2009 ένας πρώην αλκοολικός ασθενής μας, σε κατάσταση αποθεραπείας, αντιμετώπισε την σκληρή δικαστική αίτηση της πρώην συζύγου του, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτούσε να του στερήσει παντελώς κάθε επικοινωνία με την 3χρονη κόρη του. Δείτε πως υπερασπιστήκαμε με επιτυχία το δικαίωμα του πρώην αλκοολικού ασθενούς μας να συνεχίσει να βλέπει τακτικά την κόρη του. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο της ψυχιατρικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που υποβάλαμε (αφαιρώντας βεβαίως τα προσωπικά στοιχεία των εμπλεκομένων):

Ημερομηνία: .../.../ 2009

Ασθενής: Χ...................... ............

Ετών: ...

Τυγχάνω Ιατρός με την ειδικότητα του Ψυχιάτρου, ασκών το επάγγελμα της Ψυχιατρικής από το 1996 στην Αθήνα. Συνοψίζω στην παρούσα γνωμάτευση τις παρατηρήσεις μου σχετικά με τον ανωτέρω ασθενή, που αρχίσαμε να παρακολουθούμε ψυχιατρικά από τις .... .............. 2008, για Αγχώδη Διαταραχή με συνοδό εξάρτηση από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με το δηλωθέν ιστορικό του (το οποίο σημειωτέον καταγράψαμε πριν την παρούσα κατάσταση διάστασης με την σύζυγό του και θεωρούμε κατά τεκμήριο αληθινό), ο ασθενής:

  1. από δεκαετίας παρουσίασε συμπτώματα Αγχώδους Διαταραχής η οποία δεν αντιμετωπίστηκε αρχικά με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία, καθότι και τα συμπτώματα ήταν ήπια αλλά και απεδόθησαν τότε στην συνήθη επαγγελματική ανασφάλεια των νέων. Η αγχώδης διαταραχή επιδεινώθηκε αργά και προοδευτικά κατά τα επόμενα χρόνια.

  2. από πενταετίας κατέφυγε στην ατυχώς συχνή κοινωνική λύση της «αυτό-θεραπείας» της Αγχώδους Διαταραχής με τη χρήση του αλκοόλ. Ειδικότερα ξεκίνησε τυπικά με την κατανάλωση μίας μπύρας ημερησίως και παρουσιάστηκε σε εμάς για θεραπεία, με κατανάλωση περίπου πέντε μπύρες ημερησίως.

Στην πρώτη του επίσκεψη στο ιατρείο μας, ο ασθενής παρουσίαζε έκδηλη αγχώδη συμπτωματολογία πού περιλάμβανε:

  • ανησυχίες για σημαντικά αλλά και λιγότερο σημαντικά θέματα,
  • ανασφάλειες για επαγγελματικά και οικογενειακά θέματα,

  • σωματική ένταση, δυσκολία στη σωματική χαλάρωση και συχνό εκνευρισμό,

  • διαταραχή του ύπνου και άλλα παρεμφερή συμπτώματα.

Μετρήσαμε με ακρίβεια τη βαρύτητα της νόσου του ανωτέρω ασθενούς με το τυποποιημένο κλασσικό ερωτηματολόγιο της κλίμακας μέτρησης της Αγχώδους Διαταραχής κατά Hamilton (HAM-Α) και το σκορ ήταν 24 (με ανώτατη φυσιολογική τιμή το 7). Αυτό ερμηνεύεται σαν μέτριας βαρύτητας αγχώδης συμπτωματολογία.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές εβδομαδιαίως με άλλους ασθενείς αντιμετωπίζουμε σκορ στην κλίμακα μέτρησης της Αγχώδους Διαταραχής κατά Hamilton (HAM-Α) άνω του 35 και αρκετές φορές ετησίως σκορ άνω του 40. Έτσι η περίπτωση του Χ...................... είναι απολύτως μέσα στα συνήθη όρια των ασθενών του ελληνικού πληθυσμού που πλήττονται από το άγχος.

Σχετικά με την εξάρτηση από το αλκοόλ, πρέπει να αναφέρουμε αρχικά ότι η μορφή λήψης μέσω 5 φιαλών μπύρας, ήταν μεν σαφώς αλκοολισμός, πλην όμως ήπιας μορφής, καθότι η συγκέντρωση αλκοόλης στην μπύρα είναι η μικρότερη δυνατή μορφή σκευάσματος και για το λόγο αυτό ιδιαίτερα συχνή και σχετικά απλή περίπτωση στην θεραπεία της. Οι εργαστηριακές εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος του ανωτέρω ασθενούς ήταν σε αποδεκτά επίπεδα και οπωσδήποτε αν έπινε περισσότερο ή αν έπινε άλλα «σκληρά» ποτά, θα το είχαμε παρατηρήσει σε αυτές τις εξετάσεις. Εν κατακλείδι η περίπτωση του Κου Χ...................... ήταν απολύτως μέσα στα ηπιότερα όρια των ασθενών του ελληνικού πληθυσμού που πλήττονται από τον αλκοολισμό.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι ο αλκοολισμός είναι μια ψυχιατρική πάθηση που θεραπεύεται σήμερα από την επιστήμη, αρκεί να το ζητήσει ο ασθενής. Υπάρχουν πλέον ειδικά ψυχιατρικά φάρμακα και μεγάλη εμπειρία στους φαρμακευτικούς και ψυχολογικούς χειρισμούς που απαιτούνται, ώστε η θεραπεία του αλκοολισμού να θεωρείται σχετικά υπόθεση ρουτίνας για τους ειδικούς όπως οι ψυχίατροι. Αλλά βέβαια θυμίζουμε ότι όπως ένας πόλεμος δεν κρίνεται μόνο από μια μάχη, έτσι και ο πόλεμος του αλκοολικού ασθενούς, μπορεί να έχει και κάποιες περιστασιακά χαμένες μάχες μέχρι την πλήρη αποθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, στις περί τις 10 μέχρι τώρα θεραπευτικές συνεδρίες που είχαμε με τον ανωτέρω ασθενή, υπήρχε πάντα καλή λεκτική επικοινωνία, καλό επίπεδο γνωστικών λειτουργιών και ήταν πάντα νηφάλιος και διαυγής στη λογική και στην κρίση του. Ουδέποτε έχουμε δει τον ασθενή σε κατάσταση μέθης. Ο ασθενής λαμβάνει κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και παρουσιάζεται στις προγραμματισμένες συναντήσεις μας.

Ο συνδυασμός Αγχώδους Διαταραχής και Αλκοολισμού είναι συχνός: το ένα τρίτο των ασθενών με Αγχώδη Διαταραχή, καταφεύγουν στη χρήση αλκοόλ συστηματικά. Έτσι η περίπτωση του Κου Χ...................... είναι μια συχνή και πολυπληθής κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο στην ψυχοπαθολογία του ανωτέρω ασθενούς, υπήρξε το κακό κλίμα που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο του έγγαμου βίου του. Η συμπεριφορά της συζύγου του, σύμφωνα με τις αρχικές μας παρατηρήσεις όπως μας περιέγραψε ο ίδιος, ήταν απότομη, νευρική με πλήρη απουσία συναισθηματικού στοιχείου όπου οι σκηνές υπερβολικής ευθιξίας, ζηλοτυπίας και οι καυγάδες για τα οικονομικά, κυριαρχούσαν από πλευράς της. Αυτή η συμπεριφορά της συζύγου του, είχε φυσικό επακόλουθο για τον ασθενή, να τον εξωθεί στα άκρα και στο ποτό.

Χαρακτηριστικό της εμπάθειας της συζύγου, είναι ότι παρόλο που ήξερε ότι παρακολουθούμε ψυχιατρικά τον Κο Χ...................... , ουδέποτε επικοινώνησε μαζί μας για να μάθει ποια είναι η ακριβής κατάστασή του, πως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει καλύτερα την ασθένεια του συζύγου της αλλά κυριότερα πως θα έπρεπε να γίνουν οι όποιες αντιδράσεις της για το μέγιστο συμφέρον του παιδιού της. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων των άλλων ασθενών μας, επικοινωνεί ωστόσο μαζί μας, όπως απαιτεί η στοιχειώδης έννοια της συντροφικότητας, του έγγαμου βίου και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας. Όχι όμως και η σύζυγος του Κου Χ...................... Αυτό δείχνει την απόφαση της συζύγου να προκαλέσει τη διάσταση και το διαζύγιο, τουλάχιστον από το ..(μήνας).. του 2008. Αλλά και άλλα πράγματα συνηγορούν στην άποψη ότι το συναισθηματικό ψύχος εμφορεί στη σχέση της με τον Κο Χ...................... Ο κοινωνικός ρατσισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει την (σχετικά ήπια) ψυχική νόσο του συζύγου της, προσομοιάζει σε παλαιότερες εποχές της ανθρωπότητας. Θεωρεί εσφαλμένες απόψεις σαν αλήθειες, δείχνοντας στον σύζυγό της σκληρά και αμείλικτα τον δρόμο για τον Καιάδα, αφού δεν ενδιαφέρεται για την σημερινή πραγματικότητα της επιστήμης, όπου ο αλκοολισμός και το άγχος είναι ιάσιμες νόσοι. Κορύφωση της ακατανόητα ανελέητης στάσης της συζύγου του Κου Χ......................, είναι η άσπλαχνη και αβάσιμη ψυχιατρικά αίτησή της για αποκλεισμό της επικοινωνίας και των επαφών του συζύγου της από την ανήλικη θυγατέρα του! Δεν υπάρχει κανένα επεισόδιο που να αφορά τον ανωτέρω ασθενή και την κόρη του, που να δικαιολογεί τέτοια σκληρότητα. Είναι γνωστό και στους πλέον αδαείς ότι ο ψυχικός δεσμός πατέρα και κόρης είναι ακατάλυτος και ίσως ο ισχυρότερος διαχρονικά δεσμός που μπορεί να αναπτύξει το ανθρώπινο είδος. Η αποστέρηση της 3χρονης κόρης από την τακτική ψυχική και σωματική επαφή (αγκαλιά) με τον πατέρα της, θα της στερούσε οποιαδήποτε ελπίδα της έχει απομείνει, για φυσιολογική ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Πλείστα ψυχικά νοσήματα όπως κατάθλιψη, άγχος αποχωρισμού, επιθετικότητα, διαταραχές του γυναικείου και του μητρικού ρόλου, θα εμφανιστούν στην θυγατέρα, αν ισχύσει η τεχνητή ορφάνια που επιθυμεί να επιβάλει η ανάλγητη σύζυγος. Για την κόρη του Κου Χ......................, αυτός θα είναι για πάντα ο πατέρας της, αυτόν αγαπάει και αποζητά καθημερινά και είναι χίλιες φορές ορθότερο να γνωρίσει έναν πατέρα με ήπια ανθρώπινα πάθη, παρά να μεγαλώσει σαν ορφανή.

Τις παραπάνω απόψεις μου ενισχύουν έντονα και οι απόψεις και παρατηρήσεις της ψυχολόγου Κας Α...... Β........., η οποία είχε προσληφθεί από την σύζυγο του Κου Χ......................, επί δίμηνο στις αρχές του 200..., για να αντιμετωπίσει σαν ειδικός την ανησυχητική συμπεριφορά της κόρης της, με την έναρξη της διάστασης του ζεύγους. Η φύση και οι λεπτομέρειες της σύσκεψης που είχαμε με την εν λόγω ψυχολόγο, δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο δημόσιας ανάλυσης στην παρούσα γνωμάτευση, αλλά το συμπέρασμά μας ήταν ομόφωνα κοινό: Ο Κος Χ...................... πρέπει να μπορεί να βλέπει την κόρη του σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την καλύτερη και ισόρροπη ψυχική ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού.

Η παρούσα βεβαίωση της ψυχικής καταστάσεως του ασθενούς, εκδόθηκε μετά από αίτημα του ιδίου, και του παρεδόθη για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση.

Ο θεράπων ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος

Επιστροφή στο Μενού για τον Αλκοολισμό

επάνω