ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Κατάθλιψη, μύθοι και αλήθειες.

Ο ψυχίατρος, η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά.

ψυχίατρος, αντικαταθλιπτικά

 

Μύθος: Η κατάθλιψη είναι μια αόριστη, γενική και αφηρημένη έννοια. Η κατάθλιψη δεν μπορεί να μετρηθεί.


Αλήθεια: Η ψυχιατρική έχει πολύ συγκεκριμένες μεθόδους για να διαγνώσει μια πάθηση σαν την κατάθλιψη. Ο ψυχίατρος είναι επίσης εκπαιδευμένος να μετράει την βαρύτητα της κατάθλιψης με " ... ακρίβεια εκατοστού" (κλίμακα Hamilton και άλλες). Δείτε εδώ, για μια online γρήγορη, δωρεάν και έγκυρη μέτρηση της κατάθλιψης.


 

Μύθος: Όποιος έχει κατάθλιψη, κλαίει, δεν τρώει και έχει αϋπνίες.

Αλήθεια: Συνήθως τα παραπάνω συμβαίνουν, αλλά όχι πάντα! Υπάρχει συχνά η άτυπη και η εποχική κατάθλιψη για παράδειγμα, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων (σοκολάτες, γλυκά και λίπη) και υπερβολικό ύπνο. Η "χαμογελαστή" κατάθλιψη είναι επίσης μια πραγματικότητα.


 

Μύθος: Η κατάθλιψη είναι πάντα μία αντίδραση σε μία άσχημη κατάσταση της ζωής όπως το διαζύγιο, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου ή η απώλεια εργασίας.

Αλήθεια: Πολλές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται και όταν όλα πηγαίνουν καλά. Η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί από δυσάρεστα γεγονότα ή συνθήκες ζωής, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Η κατάθλιψη σχετίζεται με διαταραχή της ισορροπίας σε κάποιες χημικές ουσίες του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστές), όπως η σεροτονίνη και η νορ-αδρεναλίνη). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε φάρμακα στην Ψυχιατρική, πού αυξάνουν τα ενδοσυναπτικά επίπεδα της σεροτονίνης (τα SSRI) ή και των δύο (τα SNRI).


 

Μύθος: Έχω κατάθλιψη, αλλά θα την πολεμήσω μόνος μου!

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν βραβεία για όποιον υποφέρει αδικαιολόγητα μόνος του (αλλά κάνει και τους γύρω του επιπλέον δυστυχείς)! Είναι μια προκατάληψη, βασισμένη σε παλαιές περιόδους της ανθρωπότητας, τότε που υπήρχαν και τα τάγματα της Θλίψης!

Δεν είναι ισχυρός όποιος διαλέγει να υποφέρει, ενώ εύκολα θα μπορούσε να είναι καλά! Είναι μάλλον πολύ εγωϊστής και αδιάφορος για την οικογένειά του και την κοινωνία!


 

Μύθος: Αν δεν μπορεί κάποιος να συνέλθει από την κατάθλιψη αυτό σημαίνει ότι είναι αδύναμος χαρακτήρας.

Αλήθεια: Η κατάθλιψη δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αδύναμος χαρακτήρας. Πρόκειται πολύ απλά για μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, όπως ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός. (Ο ψυχίατρος αντιστοιχεί π.χ. στο διαβητολόγο ή στον ενδοκρινολόγο του εγκεφάλου!).


 

Μύθος: Αν κάποιος που έχει κατάθλιψη απλά κάνει υπομονή και περιμένει, η κατάθλιψη θα περάσει.


Αλήθεια: Η κατάθλιψη μπορεί να μην υποχωρήσει από μόνη της. Σε αρκετούς ασθενείς η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί.

  • Ένα τυπικό επεισόδιο κατάθλιψης χωρίς θεραπεία, ξεπερνά συχνά τον ένα μήνα.

  • Ένα τυπικό επεισόδιο κατάθλιψης με θεραπεία, αρχίζει να υποχωρεί από την πρώτη εβδομάδα.


 

Μύθος: Πήρα θεραπευτική αγωγή για ένα επεισόδειο κατάθλιψης και τώρα που νοιώθω καλά, θα σταματήσω τα φάρμακα.


Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά βελτιώνουν και ρυθμίζουν θετικά την πορεία της κατάθλιψης μέσα στα επόμενα χρόνια. Επεισόδια κατάθλιψης που έμειναν χωρίς αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή είχαν μικρή διάρκεια θεραπείας, σημαίνουν:

  • και συχνότερα μελλοντικά επεισόδια κατάθλιψης,

  • και με μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Ψυχίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να συστήσει τη διακοπή ή τη μείωση της θεραπείας της κατάθλιψης. Είναι εγκληματικό λάθος η πρόωρη διακοπή της αγωγής με αντικαταθλιπτικά.


 

Μύθος: Μόνο οι ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας χρειάζονται αντικαταθλιπτικά.


Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι μόνο για τους ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν γρήγορα καλά και να ζήσουν τη ζωή τους, με τον τρόπο που επιθυμούν.


 

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν εθισμό και αλλάζουν την προσωπικότητα.


Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό και δεν αλλάζουν την προσωπικότητα. Όταν το άτομο δεν τα χρειάζεται πια ή εάν έτσι επιθυμεί, μπορεί να τα διακόψει χωρίς πρόβλημα.


 

Μύθος: Πέρασα ήδη στο παρελθόν ένα επεισόδιο κατάθλιψης. Δεν κινδυνεύω πιά.


Αλήθεια: Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά με αρκετά επεισόδια στη διάρκεια της ζωής. Η βαρύτητα των επεισοδίων μπορεί να διαφέρει, στο ίδιο άτομο, μέσα στα χρόνια.


Μύθος: Ο ψυχολόγος είναι προτιμότερος από τον ψυχίατρο, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.


Αλήθεια: Ο ψυχίατρος είναι απολύτως απαραίτητος στη θεραπεία της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι μια επικίνδυνη και μερικές φορές θανατηφόρος νόσος. Ο ψυχίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να αναχαιτίσει τις σοβαρές περιπτώσεις, είτε με τα αντικαταθλιπτικά, είτε με τη νοσηλεία. Ο ψυχίατρος ρυθμίζει τις δόσεις των αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με τη βαρύτητα της κάθε κατάθλιψης.

Ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος, μπορούν να αναλάβουν την ψυχοθεραπεία, αφού υφεθεί αρκετά η κατάθλιψη και μόνο αν χρειάζεται. Δείτε εδώ τη διαφορά ψυχίατρος και ψυχολόγος.


Επιστροφή στο μενού Κατάθλιψη

Λέξεις κλειδιά σε αυτήν την ιστοσελίδα: αντικαταθλιπτικά, κατάθλιψη, ψυχίατρος.