ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Φάρμακα στην Ψυχιατρική

Ο Ψυχίατρος έχει σαν εργαλεία: το στυλό, το χαρτί, και τα ... ψυχιατρικά φάρμακα! Αντικαταθλιπτικό, Αγχολυτικό, Αντιψυχωσικό, Υπνωτικό ... Ποιά είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην άσκηση της Ψυχιατρικής στη χώρα μας; Δείτε τα όλα:

Φάρμακα στην Ψυχιατρική της Ελλάδας : Αναλυτικός Οδηγός

Τα Ψυχιατρικά Φάρμακα είναι τα απαραίτητα εργαλεία δουλειάς για κάθε Ψυχίατρο. Αλλά πολύς κόσμος επίσης, ανάμεσα στους οποίους και οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων πέρα από τους ψυχίατρους, χρειάζεται συχνά να βρεί κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις για τα Φάρμακα στην Ψυχιατρική. Αυτή η προσπάθειά μας, είναι μία σύνοψη γρήγορης ανεύρεσης, παρουσίασης και κατηγοριοποίησης των κυριότερων χαρακτηριστικών για τα Ψυχιατρικά Φάρμακα πού κυκλοφορούν στη χώρα μας, για τις ψυχικές παθήσεις. Ο κύριος λόγος πού μας οδήγησε στη συγγραφή αυτού τού πονήματος, είναι η σύγχυση πού επικρατεί σε ασθενείς και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (πλην των ψυχιάτρων :-!;), στην κύρια χρήση, στις παρενέργειες, στη δοσολογία και στην διάρκεια χρήσης των ψυχιατρικών φαρμάκων. Επιπλέον ο Έλληνας έχει την τάση να αλλάζει μάλλον συχνά τον θεράποντα ιατρό, να έχει ενίοτε δύο ή περισσότερους ιατρούς για το ίδιο πρόβλημα (!) ή να κάνει μόνος του τον ιατρό στον εαυτό του, καταλήγοντας έτσι με μία σακούλα από ποικίλα ψυχιατρικά φάρμακα.

Οι εξελίξεις της ψυχοφαρμακολογίας είναι πολλές και σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Φάρμακα στην Ψυχιατρική πού πριν 10 - 15 χρόνια ήταν πρώτης γραμμής, τώρα είναι εφεδρικά και κάποια σπάνια συνταγογραφούνται. Επίσης, πολλά ψυχιατρικά φάρμακα, απαγορεύτηκαν ή αποσύρθηκαν από τη χρήση, για διάφορους λόγους. Η σχετική βιβλιογραφία στα Ελληνικά, είναι πολύ περιορισμένη. Αυτοί είναι επιπρόσθετοι λόγοι πού έκαναν απαραίτητη αυτήν την προσπάθεια. Τα "Φάρμακα στην Ψυχιατρική της Ελλάδας : Αναλυτικός Οδηγός 2007", είναι γραμμένα και προγραμματισμένα από εμάς, έτσι ώστε να είναι πανεύκολο να βρεθεί ένα αγχολυτικό (ηρεμιστικό), ή αντικαταθλιπτικό ή αντιψυχωσικό ή υπνωτικό κλπ., σε κάποιο από τα 4 ευρετήρια που παρουσιάζουμε:

  1. Κατά φαρμακευτική ουσία,

  2. Κατά εμπορικό όνομα,

  3. Κατά κύρια χρήση,

  4. Κατά φαρμακευτική εταιρεία.

Ελπίζουμε ότι με τον τρόπο πού παρουσιάζουμε τα Ψυχιατρικά Φάρμακα στην Ελλάδα, θα βοηθήσουμε να μπει μια τάξη σε αυτήν την αναρχία. Η συγγραφή ενός τέτοιου έργου παρουσιάζει πάντα τον ενδεχόμενο κίνδυνο να υπάρξουν παρά την αυστηρή, επιμελημένη και μεθοδική συλλογή των στοιχείων, λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις. Επίσης η ιατρική γνώση για τα ψυχιατρικά φάρμακα, αυξάνει καθημερινά και αναθεωρούνται πολλά. Γι αυτό το λόγο θα ευχαριστούσαμε ιδιαίτερα για τις παρατηρήσεις και την κριτική σας. Οι πληροφορίες πού θα βρείτε εδώ, προφανώς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς σαφείς ιατρικές οδηγίες από τον υπεύθυνο για κάθε ασθενή ψυχίατρο.

Παρακαλούμε τις φαρμακευτικές εταιρίες να αποστέλλουν όλες τις αλλαγές και τα SPC που αφορούν τα φάρμακα στην ψυχιατρική, ώστε να είναι πληρέστερη και ακριβέστερη η καταγραφή τους στον ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.

Ο γράφων αυτές τις σελίδες, κρατά πάντα αντικειμενική, κριτική και ουδέτερη θέση και δεν έχει κανένα οικονομικό ή άλλο συμφέρον από καμμία φαρμακευτική εταιρία. Το μόνο που προσδοκούμε για τα ψυχιατρικά φάρμακα, είναι η ορθή και αποτελεσματική χρήση τους, με στόχο τη μέγιστη ωφέλεια των ψυχικά ασθενών.

Στην ίδια ενότητα, φάρμακα στην ψυχιατρική, θα βρείτε και τα παρακάτω άρθρα: