ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Επιφανείς, Διάσημοι και Διακεκριμένοι, ψυχικά ασθενείς.

Σχιζοφρένεια (οι ίδιοι)

John F. Nash Jr., μαθηματικός.

Vaslav Nijinsky, χορευτής.

Peter Green, του μουσικού συγκροτήματος Fleetwood Mac.

Syd Barett, του μουσικού συγκροτήματος Pink Floyd.

 

Σχιζοφρένεια (τα παιδιά τους)

Albert Einstein, φυσικός.

James Watson, βιολόγος.

 

Κατάθλιψη

Piotr Ilyich Tchaikovsky συνθέτης κλασσικής μουσικής.

 

Σταδιακά θα προσθέτουμε και άλλους διάσημους με ψυχικά νοσήματα. Σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι η ψυχική νόσος συνορεύει με τη μεγαλοφυΐα και την καλλιτεχνική έκφραση. Συνεπώς χρειάζεται να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς, γιατί η δημιουργικότητα στο ανθρώπινο είδος, συχνά προέρχεται από τους πιο βασανισμένους ψυχικά.

 

Προσεχώς:

Ο Βινσεντ Βαν Γκογκ, πριν δώσει τέλος στη ζωή του, νοσεί από σχιζοφρένεια και εκδηλώνει τάσεις αυτοκαταστροφής. Το 1889, μετά από καβγά με τον συγκάτοικο του Πωλ Γκωγκέν ακρωτηριάζει το δεξί του αυτί. Είναι γνωστό ότι στο έργο του «Ο Δόκτωρ Γκασέ», απεικονίζεται ο ίδιος ο ψυχίατρος του.

Κορυφαίοι σύνθετες, όπως ο Σούμπερτ ή ο Σούμαν έπασχαν από βαρεία κατάθλιψη. Στην Αναγέννηση, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες επεδίωκαν να έχουν βαρεία μελαγχολία, γιατί – όπως πίστευαν - με αυτό τον τρόπο πλησίαζαν το Θεό.

Η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ δίνει τέλος στη ζωή της μετά από κρίση μείζονος κατάθλιψης. Οι Άντολφ Βέλφλι, Χένρι Ντράγκερ, Αντονέν Αρτώ, και άλλοι σύγχρονοι εικαστικοί, βίωσαν επίσης τη βαρεία ψυχική ασθένεια.

Η κορυφαία γλύπτρια Καμίλ Κλωντέλ, λίγες μέρες μετά το θάνατο του πατέρα της μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Η μητέρα της όμως αρνήθηκε επανειλημμένα να την επανεντάξει στο οικογενειακό περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις παραινέσεις των γιατρών. Έτσι, η παρέμεινε έγκλειστη για 3 δεκαετίες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου και πέθανε το 1943.

Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Μοντιλιάνι, ή ο Τζάκσον Πόλλοκ, ήταν ψυχικά ασθενείς από βαρύ αλκοολισμό.

Στη χώρα μας, τα παραδείγματα δεν είναι λίγα:
Mεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Βιτσώρης, ο Μιχαήλ Οικονόμου, ή ο Μιχάλης Μητσάκης, (ένας από τους κυριότερους εκπρόσωπους του σουρεαλισμού στην Ελλάδα) , βίωσαν σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα, και νοσηλεύτηκαν γι’ αυτό.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός πέθανε στο Δρομοκαίτειο το 1894, αφότου είχε νοσηλευθεί για δυο χρόνια.

O πεζογράφος Γεράσιμος Βώκος, πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του σε ψυχιατρικές κλινικές.

Ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, που έπασχε από κατάθλιψη, αυτοκτόνησε.

O γλύπτης της διάσημης «Κοιμωμένης», ο Γιαννούλης Χαλεπάς, εκδήλωσε την ψυχική του ασθένεια το 1877. Έντεκα χρόνια μετά, κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Ύστερα από 3 χρόνια ψυχιατρικής νοσηλείας, επέστρεψε στην οικογένεια του και έζησε ήρεμα τα 36 τελευταία χρόνια της ζωής του.