ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Σχιζοφρένεια - Επιφανείς, Διάσημοι και Διακεκριμένοι, ψυχικά ασθενείς.

John F. Nash Jr.

Ο αμερικανός μαθηματικός John Nash, γεννήθηκε το 1928. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, το 1994, για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στην «Θεωρία Παιγνίων». Το φιλμ «A Beautiful Mind» (2001) του Ron Howard, κατέστησε γνωστό στο ευρύ κοινό, πολλές από τις δραματικές πτυχές της ιστορίας αυτού του λαμπρού αλλά βασανισμένου πνεύματος.

Ο John Nash σε νεαρή ηλικία, δημοσίευσε μια ολιγοσέλιδη μαθηματική εργασία για την ισορροπία των μαθηματικών παιγνίων. Αυτή η μελέτη, άνοιξε έναν εντελώς νέο και πρωτοποριακό τρόπο κατανόησης των φαινομένων αλληλεπίδρασης, όχι μόνο των οικονομικών φαινομένων, αλλά και των πολιτικών, κοινωνικών, βιολογικών, ανθρωπολογικών και ψυχολογικών.

Πριν από τη κορυφαία συνεισφορά του στη θεωρία παιγνίων, ο John Nash παρουσίασε επίσης τη λύση σε πολλά άλλα θεωρήματα των μαθηματικών, που θεωρούνται από τα πιο δύσκολα, πολύπλοκα και πρωτότυπα των τελευταίων 100 ετών.

Το θαυμάσιο αυτό μυαλό, έμελλε ωστόσο να χτυπηθεί από τη σχιζοφρένεια το 1959. Παρανοϊκές ιδέες καταδίωξης (με υποτιθέμενους Ρώσους και Αμερικάνους πράκτορες) και ακουστικές ψευδαισθήσεις, οδήγησαν στον υποχρεωτικό εγκλεισμό του στα ψυχιατρικά ιδρύματα, τα επόμενα 40 χρόνια. Παρόλη την καταστροφική επίδραση των επεισοδίων της ψύχωσης, στα μεσοδιαστήματα εξακολούθησε να εργάζεται πρωτότυπα και δημιουργικά σαν μαθηματικός.

Τα τελευταία χρόνια, η σχιζοφρένεια του John Nash είναι καλά ελεγχόμενη και εργάζεται σαν καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Στην εργασία μας για το φαινόμενο placebo, μπορείτε να δείτε πως εφαρμόσαμε τη θεωρία παιγνίων και την ισορροπία στις σχέσεις γιατρού και ασθενή.

Επιστροφή στο μενού: Επιφανείς, Διάσημοι και Διακεκριμένοι, ψυχικά ασθενείς.