ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Άγχος, Φοβία, Πανικός -
Γενικές οδηγίες για τη θεραπεία τους.

Δέχομαι πολλές φορές μηνύματα ανθρώπων με έντονο άγχος, φοβίες, πανικούς και πόνους αγχώδους αιτιολογίας. Είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να γράφω ξεχωριστά στον καθένα, τις γενικές οδηγίες αντιμετώπισης αυτού του είδους των παθήσεων. Συνοψίζω παρακάτω τα απαραίτητα βήματα για τη θεραπεία:

ΑΓΧΟΣ,  ΦΟΒΙA, ΠΑΝΙΚΟΣ - Γενικές οδηγίες θεραπείας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζωή είναι πολύτιμη. Μη χάνετε άδικα το χρόνο σας...

1. Αρχικά σας προτείνω να μετρήσετε τη Βαρύτητα του άγχους σας, δωρεάν και ανώνυμα, στο site μου, στη διεύθυνση:

https://psi-gr.tripod.com/anxiety_score.html

2. Επιπλέον πιθανόν να έχετε και μεγάλη Ευαισθησία στο άγχος. Αυτό μετριέται με το Δείκτη Ευαισθησίας στο Άγχος, και έχει σημαντική προγνωστική αξία για μελλοντικές κρίσεις πανικού. Σας προτείνω να τον μετρήσετε δωρεάν και ανώνυμα, στο site μου, στη διεύθυνση:

https://psi-gr.tripod.com/anxiety_sensitivity_score.html

3. Επειδή συνυπάρχει συχνά και η κατάθλιψη με το άγχος, να μετρήσετε τη Βαρύτητα της Κατάθλιψης, δωρεάν και ανώνυμα, στο site μου, στη διεύθυνση:

https://psi-gr.tripod.com/depression_score.html

Ανάλογα με τις 3 παραπάνω μετρήσεις, πάει και η θεραπεία και η πρόγνωση.

4. Αποκλείστε ότι πάσχετε από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό, Hashimoto κλπ). Αυτό είναι ένα υποχρεωτικό βήμα πριν καν μιλήσετε σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

5. Τέσσερεις (4) ώρες την εβδομάδα έντονη γυμναστική άσκηση. Αυτό σημαίνει ιδρώτα και ανεβασμένες σφίξεις, όχι περπάτημα!

6. Μια ώρα την εβδομάδα περπάτημα στη φύση (δέντρα, πάρκα).

7. Αλλάξτε τρόπο ζωής (ξέρω ότι σας φαίνεται δύσκολο τώρα, αλλά πρακτικά είναι εύκολο αν το επιθυμείτε).

8. Απαγορεύεται αυστηρά ο καφές, το τσάι, το χασίς και η κόκα και όλα γενικά τα διεγερτικά. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με άγχος είναι σε μια κατάσταση ηλεκτρικής θύελλας. Παράγει συνεχώς σκέψεις, ανησυχίες, φόβους. Πρέπει να τον ηρεμούμε και όχι να τον φουντώνουμε με διεγερτικά, ώστε να ρίχνει κεραυνούς...

9. Οι κυρίες, αποκλείστε ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή στις γυναικολογικές ορμόνες.

10. Τα συνήθη παλαιά φάρμακα που χορηγούν οι παθολόγοι, είναι οι βενζοδιαζεπίνες (τα Lexotanil, Tavor, Xanax κλπ), και ΔΕΝ είναι κατάλληλα για χρήση άνω των 2 μηνών. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει την μακροχρόνια χρήση τους!! Προκαλούν εξάρτηση και αντοχή. Δεν θα θέλατε και άλλη μια ψυχιατρική πάθηση, επιπλέον στην όποια έχετε!

11. Τα σύγχρονα φάρμακα της Ψυχιατρικής, δεν δημιουργούν ούτε εξάρτηση, ούτε αντοχή. Μην πιστεύετε στις ανόητες θεωρίες για ...ζόμπι. Αυτά ίσως συμβαίνανε πριν 50 χρόνια!

ΑΓΧΟΣ,  ΦΟΒΙA, ΠΑΝΙΚΟΣ - Γενικές οδηγίες θεραπείας

12. Με την κατάλληλη θεραπεία, τα προβλήματα που έχετε είναι συχνότατα ιάσιμα.

13. Αν ήδη λαμβάνετε κάποια αγωγή, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι πέρασαν και τα συμπτώματα! Μπορεί κάλλιστα να είναι ανεπαρκής η αγωγή σας. Κάντε τις δωρεάν μετρήσεις που σας ανέφερα στην αρχή (1,2,3) ανά 15-30 ημέρες.

14. Μην αυξομειώνετε τη θεραπεία, χωρίς να μιλήσετε έστω και τηλεφωνικά με τον Ψυχίατρό σας. Άλλα φάρμακα έχουν δοσοεξαρτώμενη δράση και έχει νόημα να αυξήσουμε την ημερήσια δόση, άλλα όχι... Άλλα φάρμακα προκαλούν πχ. υπνηλία όταν μειώσετε στα μισά τη δόση, άλλα είναι άχρηστα σε χαμηλή δόση... Μην γίνεστε πειραματόζωα... Μιλήστε με το ψυχίατρό σας. Αν κάτι σας φαίνεται περίεργο, ξαναμιλήστε μαζί του. Μην περιμένετε τον άλλο μήνα, στο επόμενο ραντεβού, να του τα πείτε. Υπάρχουν τηλέφωνα...

15. Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν σας καλύπτει, σκεφτείτε την Ψυχοθεραπεία.

16. Μην αμελήσετε τα παραπάνω, γιατί συχνά παρατηρούμε αργή επιδείνωση με την πάροδο των ετών.

17. Ο καλός και άφθονος ύπνος, αποφορτίζει το άγχος και τα όνειρα (ακόμα και οι εφιάλτες) επιτρέπουν την ελεγχόμενη διαφυγή των εντάσεων του νου. Ονειρευτείτε άφοβα!

18. Όσο οι συνθήκες της ζωής σας το επιτρέπουν, χαλαρώστε με άφθονο ποιοτικό σεξ. Διεκδικείστε το δικαίωμά σας στους οργασμούς! Κυρίες μου, μην προσποιείστε τους οργασμούς... Μιλήστε με τον ερωτικό σας σύντροφο, εξηγείστε του πως και τι πρέπει να κάνει. Για όλα υπάρχει λύση, αν υπάρχει καλή διάθεση!

19. Η τέχνη είναι μια παραδοσιακή μορφή εκτόνωσης των εσωτερικών μας δονήσεων. Ζωγραφίστε, τραγουδήστε, παίξτε μουσική, ακούστε μουσική, χορέψτε ...γιατί χαλαρώνει και εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας (συνήθως)!

20. Ταξιδέψτε, περπατήστε σε νέα μέρη και αφήστε τις αισθήσεις σας να καταγράψουν καινούργιες εμπειρίες ή θυμηθείτε άλλες ξεχασμένες, κάνοντας μια βόλτα στα παλιά σας λημέρια. Αλλά πάντως βγείτε έξω!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζωή είναι πολύτιμη. Μη χάνετε άδικα το χρόνο σας...

Ούτε ένα βουνό χρυσάφι, δεν μπορεί να αγοράσει ένα χαμένο δευτερόλεπτο...

21. Τα γονίδια που εμπλέκονται στην μεταφορά της σεροτονίνης (5HTTLPR) και οι υποδοχείς της σεροτονίνης (5HT2A και 5HT2C), ελέγχονται από το 2011 και στην Ελλάδα, απλά και εύκολα. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με το αίσθημα του φόβου και της διάθεσης. Δείτε την αξία της ανάλυσης του DNA στην σύγρονη Ψυχιατρική.

Ακολουθείστε κατα γράμμα τις παραπάνω οδηγίες για το ΑΓΧΟΣ, τις ΦΟΒΙΕΣ και τους ΠΑΝΙΚΟΥΣ και είναι σίγουρο ότι η ζωή σας θα βελτιωθεί δραματικά!

ΑΓΧΟΣ,  ΦΟΒΙA, ΠΑΝΙΚΟΣ - Γενικές οδηγίες θεραπείας

επάνω

Δείτε περισσότερα άρθρα για το ΑΓΧΟΣ:

Κεντρικό μενού για το ΑΓΧΟΣ

Δείτε περισσότερα άρθρα για την Διαταραχή ΠΑΝΙΚΟΥ.