ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Ο Ψυχαναλυτής και η Ψυχανάλυση.

Ο όρος Ψυχαναλυτής δηλώνει τον ψυχοθεραπευτή που εφαρμόζει την Ψυχανάλυση, δηλαδή την ψυχαναλυτική μέθοδο, όπως την δίδαξε ο Sigmund Freud ή την τροποποίησαν οι επίγονοί του (Jung, Adler, Rank, Ferenzchi, Lacan κλπ.), στην θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.

Αυτό το μεγάλο ρεύμα της Ψυχιατρικής, είναι από μόνο του μία επανάσταση στη ιστορία της ανθρώπινης διανόησης και επηρέασε βαθιά και αμετάκλητα τον τρόπο που ο ψυχίατρος επισκοπεί και αναλύει την ψυχική νόσο. Δυστυχώς τα πολλαπλά θεωρητικά ρήγματα της Ψυχαναλυτικής Διεθνούς και οι πολλές διαφωνίες των μελών της, το υψηλό κόστος εφαρμογής της και η δυσκολία πειραματικών μελετών των αποτελεσμάτων της, οδήγησαν σε παρακμή αυτήν την εξαιρετική μέθοδο. Παραμένουν όμως στην πρακτική ψυχιατρική του σήμερα, πολλά από τα διδάγματα και τις ανακαλύψεις της.

Υπάρχει από παλιά διεθνής διαφωνία σχετικά με το αν ο ψυχαναλυτής πρέπει να είναι ψυχίατρος ή όχι. Για τους λόγους που αναφέραμε στο θέμα με τους ψυχολόγους αλλά και με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της Ψυχιατρικής, η γνώμη του γράφοντος είναι ότι αποτελεί μέγα λάθος να ασκείται η ψυχανάλυση από κάποιον που δεν είναι Ψυχίατρος.

Ο θεμελιακός κανόνας της ψυχανάλυσης, είναι οι ελεύθεροι συνειρμοί (αυτό δηλαδή που σκέπτεται ελεύθερα και αβίαστα ο ασθενής). Τα όπλα του ψυχαναλυτή είναι οι ερμηνείες και η ανάλυση του ψυχικού υλικού του ασθενούς, που αναδύεται προοδευτικά μέσα στις συνεδρίες. Ειδικά η ερμηνεία των ονείρων, κατέχει κεντρικό ρόλο στην ψυχανάλυση.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ψυχαναλυτικής θεραπείας:

  •  α) η κλασική ψυχανάλυση και

  •  β) οι τροποποιήσεις της ψυχαναλυτικής τεχνικής. Εδώ έχουμε δύο υποπεριπτώσεις :

    •  1ον: τις μακρόπνοες ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες, και

    •  2ον: τη θεραπευτική προσπέλαση του ασθενούς με ένα ψυχαναλυτικό (ψυχοδυναμικό) πρίσμα

magritte, ψυχανάλυση Η ψυχανάλυση δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία ασθενών. Είναι και ένας τρόπος κατανόησης και ερμηνείας της τέχνης, σε όλες τις εκφράσεις της. Tο θέμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και ειδικότερα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κινηματογράφου, είναι αναπόσπαστα συνυφασμένο με το ζήτημα των διαφόρων οδών έκφρασης του ασυνειδήτου, όπως επανειλλημένως ετόνισε ο Sigmund Freud. Πράγματι, για τον περισσότερο κόσμο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ ψυχανάλυσης και τέχνης.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ερώτημα περί της ερμηνείας ενός έργου τέχνης κατ’ αντιστοιχία με τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται στη ψυχανάλυση.

Τέχνη και ψυχανάλυση μοιράζονται το ασυνείδητο σαν σημείο αναφοράς τους. Η ψυχανάλυση μελετάει, ερμηνεύει και ως συνέπεια αυτού μετατρέπει το περιεχόμενο του ασυνειδήτου σε συνειδητές μορφές έκφρασης. Η τέχνη από την άλλη μεριά, εκφράζει αυθόρμητα το περιεχόμενο του ασυνειδήτου χωρίς μελέτη και χωρίς τις δευτερογενείς επεξεργασιες που προσφέρει ο λόγος, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν "θεραπευτική" αξία χωρίς όμως να εμπλέκουν εμφανώς το σύστημα συνειδητό – ασυνείδητο σ’ αυτή τη διαδικασία.

Σ’ ένα πρώτο επίπεδο, η τέχνη και η ψυχανάλυση καταλήγουν εν τέλει σ’ ένα και το αυτό πράγμα: την καθιέρωση ασυνειδήτων και φαινομενικά ακατανόητων ψυχικών καταστάσεων, σε απόλυτα αποδεκτές και ευχάριστες μορφές έκφρασης. Από το αμιγώς κλινικό ψυχιατρικό επίπεδο με το οποίο πρωτίστως ασχολήθηκε ο Freud, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναρωτηθούμε, αν η τέχνη και η ψυχανάλυση έχουν παρόμοια θεραπευτική αποτελεσματικότητα, όταν τεθούν κάτω από τον ψυχαναλυτικό ερμηνευτικό φακό.

Η ψυχαναλυτική ερμηνεία, είτε αυτή αφορά την υποκειμενική φαντασίωση είτε την αφήγηση πραγματικών γεγονότων, έχει σαν φορέα της το λόγο. Μόνον έτσι η ασυνείδητη αντιπροσώπευση του "πράγματος" μπορεί να μετατραπεί σε κάτι που είναι αντιπροσώπευση του "σαν-πράγμα" και να δώσει στον άνθρωπο την αίσθηση της συνειδητοποίησης. Συνεπώς, αν η τέχνη μπορεί να έχει "θεραπευτική" αξία εκτός του πλαισίου του λόγου, τότε μπορούμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για δύο αλληλόμορφες εκφάνσεις του ίδιου ασυνειδήτου.

Υπ' αυτή την έννοια η τέχνη πχ. του Βαν Γκογκ, του Ροντέν, του Πικάσο, του Θοδωρή Αγγελόπουλου, του Ακίρο Κουροσάβα και οι ψυχαναλυτικές θέσεις του Freud, μπορούν να ανήκουν σε ένα συνολικό ασυνείδητο, όπου ένα μέρος του είναι ερμηνεύσιμο διά του λόγου ενώ ένα άλλο είναι "θεραπευτικό" μεν αλλά μη ερμηνεύσιμο διά του λόγου.

van gogh, ψυχανάλυση

Η ψυχανάλυση δεν ενδείκνυται, σύμφωνα με τους κλασσικούς ψυχαναλυτές για τις ψυχώσεις (σχιζοφρένειες). Νεότεροι όμως θεραπευτές ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει και αναφέρονται στις θεωρητικές μελέτες πρόσφατων ετών. Παραμένει όμως το ερώτημα: Ποιός ψυχίατρος μπορεί πράγματι σε ρεαλιστικές συνθήκες και συνεχώς, να ελέγχει και να αναλύει στην ψυχοθεραπευτική σχέση, το ναρκισιστικό transfer του σχιζοφρενούς; Η γνώμη μας είναι ότι οι δυσκολίες και ο κίνδυνος υποτροπής της ψύχωσης είναι τόσο μεγάλος, που πρακτικά αποτρέπει αυτές τις προσπάθειες. Έτσι δεν συνιστούμε ψυχοδυναμικού τύπου θεραπευτική υποστήριξη στη σχιζοφρένεια.

Επιστροφή στο Μενού για την ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

 

ΣΥΝΟΨΗ

Καταλήγοντας αυτό το ιδιότυπο ψυχιατρικό μανιφέστο με την μικρή αναφορά στις «Ψυχ…» έννοιες, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι μόνο ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος έχουν πιστοποιηθεί από την πολιτεία, για να αναλαμβάνουν την επίλυση των ψυχικών προβλημάτων. Από τα δύο αυτά επαγγέλματα, μόνον ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ είναι πιστοποιημένος για να συνταγογραφεί τα εγκεκριμένα ψυχιατρικά φάρμακα, να αναλαμβάνει και να νοσηλεύει, τα πιο σοβαρά περιστατικά. Οι υπόλοιπες ονομασίες δεν αποτελούν ελεγχόμενα και πιστοποιημένα επαγγέλματα. Τα μάτια σας λοιπόν, δεκατέσσερα . . . .

 

Θυμηθείτε σχετικά με τον Ψυχίατρο :

Ο ψυχίατρος δεν περιορίζεται μόνο σε συνταγές με φάρμακα, ούτε μόνο για να σας ακούει να μιλάτε για την παιδική σας ηλικία! Ο ψυχίατρος ενδιαφέρεται συνολικά για την προσωπικότητά σας σήμερα και με πρακτικούς στόχους για το αύριο.

επάνω