ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Ψυχανάλυση - Οι Ιδέες του Φρόυντ.

Freud, Φρόυντ,  Ψυχανάλυση

O Φρόυντ έγραφε, σκεφτόταν και ανέπτυσσε τις ιδέες του για την Ψυχανάλυση, για τις οποίες είναι διάσημος, για μία περίοδο μεγαλύτερη των πενήντα ετών. Αναπόφευκτα, σε έναν φιλόσοφο της φαντασίας και της πρωτοτυπίας του, οι ιδέες του δεν παρέμειναν στατικές κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών και, εξίσου αναπόφευκτα, μπορεί να βρίσκονται αντιφάσεις στις ογκώδεις γραφές του. Μερικοί κριτικοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις αντιφάσεις σαν ράβδο με την οποία κτυπούν την πλάτη του Φρόυντ. Θα ήταν περιφρονητικό της έννοιας επιστήμονας, αν δεν θα μπορούσε να αλλάξει τις ιδέες του βάσει των νέων στοιχείων και για αυτό είναι δύσκολο να μην συμφωνηθεί ότι τέτοιοι κριτικοί σπαταλούν άδικα την ενέργειά τους. Ναι, υπάρχουν αντιφάσεις στις γραφές του Φρόυντ, αλλά είναι ασήμαντες έναντι της ευρείας οπτικής της σκέψης του κατά τη διάρκεια της ενεργής ζωής του.

Προκειμένου να αποκτηθεί κάποια αίσθηση των ιδεών του σχετικά με την Ψυχανάλυση, είναι δυνατό να διαιρεθούν σε τέσσερεις, πολύ γενικές κατηγορίες. Με γενικότερους όρους είναι δυνατό να ειπωθεί ότι, σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του, ο Φρόυντ ενδιαφέρθηκαν για μια από αυτές τις τέσσερις κατηγορίες παρά για τις άλλες.

  1. Από τα τέλη του 1880 μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ερευνούσε τις ιδέες του σχετικά με το συνειδητό και το ασυνείδητο, που προέκυψαν από την πρακτική του με τους ασθενείς του.
  2. Παράλληλα με αυτό, από τα μέσα της δεκαετίας του 1890 μέχρι τα έτη πριν από το ξέσπασμα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, διατύπωσε τις ιδέες του για την σεξουαλική ανάπτυξη από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και πέρα.
  3. Από τα 1890 ο Φρόυντ προσπάθησε να διαμορφώσει κάποια γενική θεωρία για τη δομή του νου, στην οποία θα μπορούσε να αρμόσει τις νέες ιδέες του, αλλά ήταν μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και της πρόωρης δεκαετίας του '20 που παρουσίασε το τριμερές σχήμα, το εκείνο, το εγώ και το υπερεγώ, που αντιπροσωπεύει την πιο αναλυτική σκέψη του στο θέμα.
  4. Στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του, οι πιο ξεχωριστές γραφές του, ενδιαφέρθηκαν για το τι μπορεί να πει η ψυχανάλυση, για τα ευρύτερα ζητήματα του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Επιστροφή στο Μενού για την ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

επάνω