ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, φάρμακα στην ψυχιατρική
ψυχιατρικά φάρμακα
 

Τα φάρμακα στην Ψυχιατρική της Ελλάδας.

INVEGA - paliperidone - παλιπεριδόνη

Φάρμακα για τη θεραπεία των Ψυχώσεων

Φαρμακευτική ουσία:

ΠΑΛΙΠΕΡΙΔΟΝΗ

Κωδικός ATC:

N05AX13

(WHO Collaborating Centre, Oslo, November 2007)

Γενική Ομάδα ATC:Φάρμακα του νευρικού συστήματος
Γενική Κατηγορία:ΨυχοΛηπτικά
Ειδική Κατηγορία:ΑντιΨυχωσικά
Χημική Ομάδα: ΑντιΨυχωσικά Άλλα (νεώτερα)
Χημικό Όνομα:

paliperidone

Κύρια Χρήση: Αντιψυχωσικό (θεραπεία για τη σχιζοφρένεια)
Άλλες Χρήσεις: εξετάζεται η χρήση του και σε άλλες παθήσεις της οικογένειας των ψυχώσεων (μανία κλπ.)
Συνήθης Δοσολογία: 6 mg/d, ένα δισκίο μόνο ημερησίως, σπό την πρώτη ημέρα μπορεί να δοθεί η θεραπευτική δόση.
Μέγιστη Δοσολογία: 12 mg/d
Ειδικές Παρατηρήσεις:

Το INVEGA εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2008 στη χώρα μας.

Το ενεργό συστατικό του, η παλιπεριδόνη, είναι ο κύριος μεταβολίτης της ρισπεριδόνης, επίσης γνωστό παλαιότερο αντιψυχωσικό φάρμακο της ίδιας εταιρίας. Το χημικό όνομα της παλιπεριδόνης είναι 9-υδροξυ-ρισπεριδόνη (C23H27FN4O3 ), δηλαδή μια ρισπεριδόνη με μια επιπλέον ομάδα -ΟΗ. Αυτή η μικρή διαφορά στο χημικό τύπο, φαίνεται πως βελτιώνει την κλινική αξία του φαρμάκου στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της μανίας.

Τα δισκία INVEGA είναι παρατεταμένης αποδέσμευσης, γι' αυτό και η λήψη τους είναι μόνο ένα κάθε ημέρα, το πρωί. Τα δισκία πρέπει να καταπίνονται αμάσητα και αδιάλυτα, γιατί η συσκευασία (OROS) είναι αυτή που κάνει τη βραδεία αποδέσμευση, κρατώντας σταθερά τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα.

Καλύτερο μεταβολικό προφίλ από τα παλαιά αντιψυχωσικά, διότι δεν αυξάνει το βάρος, το σάκχαρο και τα λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ).

Το INVEGA δεν καταβολίζεται από το ήπαρ. Έτσι σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να δοθεί χωρίς μείωση της δόσης. Αυτό θα μπορούσε π.χ. να φανεί πολύ χρήσιμο στη θεραπεία του αλκοολισμού, στην αντιμετώπιση των παραισθήσων ή και του τρομώδους παραληρήματος των αλκοολικών με επηρεασμένη ηπατική λειτουργία.

Το INVEGA βελτιώνει την αρχιτεκτονική του ύπνου των ασθενών.

Άτομα με γενότυπο 5-ΗT2CR-759CT έχουν σημαντική πιθανότητα αύξησης του βάρους άνω του 7% με τη χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων, όπως και 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο έλεγχος του DNA για το γενότυπο 5-ΗT2CR-759CT, είναι απλός και προσιτός, σήμερα πια και στην Ελλάδα.

Παρενέργειες :

Η συχνότερα αναφερόμενη παρενέργεια είναι η κεφαλαλγία.

Η προλακτίνη αυξάνεται σε ποσοστό 67% των ασθενών αλλά μόνο ένα ποσοστό 2% των ασθενών που λαμβάνουν INVEGA εμφάνισαν γαλακτόρροια.

Σε δοσολογία άνω των 9 mg ημερησίως, αρχίζουν να εμφανίζονται εξωπυραμιδικά συμπτώματα που αντιμετωπίζονται ως συνήθως.

Γενικά λιγότερες παρενέργειες από τα παλαιά αντιψυχωσικά.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το άρθρο μας:

Νεώτερα Άτυπα αντιψυχωσικά και παλαιά νευροληπτικά

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ψυχίατρος θα πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση σπάνιων αλλά πιθανών σοβαρών παρενεργειών στη φάση αλλαγής παλαιού τύπου νευροληπτικών με σύγχρονα άτυπα αντιψυχωσικά. Το ίδιο ισχύει και σε μεγάλες δόσεις άτυπων αντιψυχωσικών. Η προσωπική εκτίμησή μας είναι ότι τα νεώτερα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα, και ειδικότερα σε μεγάλες δόσεις, πιθανώς να προκαλούν και άτυπα συμπτώματα έκφρασης του κακόηθους συνδρόμου από νευροληπτικά. Για παράδειγμα δεν παρατηρούμε την υπερθερμία ενώ μπορεί να υπάρχει ακαμψία, σημείο οδοντωτού τροχού κλπ. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, μπορεί να σταματήσει αυτές τις παρενέργειες.

Εμπορικά Σκευάσματα:
  • INVEGA, PR.TAB 3 - 6 - 9 - 12 MG/TAB, BTx28 και BTx56 -- JANSSEN-CILAG ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ
Αναλυτικά Χαρακτηριστικά:
Θα τα βρείτε εδώ:

INVEGA

 

Φάρμακα στην Ψυχιατρική

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

 

 

Κεντρικές έννοιες σε αυτήν την ιστοσελίδα: ΠΑΛΙΠΕΡΙΔΟΝΗ, paliperidone, θεραπεία σχιζοφρένειας, θεραπεία μανίας, θεραπεία διπολικής ψύχωσης, θεραπεία ψύχωσης, αντιψυχωσικό, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, μανιοκατάθλιψη, αντιψυχωτικά, θεραπεία ψυχικών παθήσεων, ψυχιατρικά φάρμακα, μανία, αντιψυχωτικό, ψυχοφαρμακολογία ψύχωσης, αντιψυχωσικά, διπολική ψύχωση, ψυχωσική διαταραχή, θεραπεία μανιοκατάθλιψης, φάρμακα στην ψυχιατρική, θεραπεία ψυχικών παθήσεων, INVEGA.

επάνω