ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Σεξ και Σεξουαλική διαταραχή στην κατάθλιψη

Σεξ στην Κατάθλιψη χωρίς θεραπεία.

σεξουαλική διαταραχή και  κατάθλιψη

Count St. Genois d'Anneaucourt, 1927, Christian Schad

Η σεξουαλική διαταραχή είναι ένα συχνό και υποτιμημένο πρόβλημα στους ψυχιατρικούς ασθενείς, με υψηλή επικράτηση σε όλες τις διαγνωστικές ομάδες ψυχικών παθήσεων, και ιδιαίτερα στούς καταθλιπτικούς ασθενείς. Οι γυναίκες ασθενείς αποδίδουν συχνότερα αυτήν την σεξουαλική εξασθένιση, κυρίως στη ψυχική ασθένειά τους. Οι άνδρες ασθενείς αποδίδουν συχνότερα αυτήν την σεξουαλική εξασθένιση, κυρίως στο φάρμακό τους1.

Το ποσοστό των πασχόντων από κατάθλιψη, που δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αναφέρει κάποια σεξουαλική διαταραχή σε ποσοστό 86%. Η σεξουαλική διαταραχή μπορεί να είναι ένα ή κάποιος συνδυασμός, από τα εξής τρια πιθανά προβλήματα: μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη σεξουαλική διέγερση, δυσκολία στον οργασμό.

Αναλυτικά2:

Σεξουαλική διαταραχή

 

Γυναίκες

Άνδρες

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

80%

40%

60%

Μειωμένη σεξουαλική διέγερση

20%

40%

60%

Δυσκολία στον οργασμό

0%

0%

0%


Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και σεξουαλική διέγερση, εκμηδενίζουν τις ερωτικές επαφές, και πιθανώς για το λόγο αυτό δεν αναφέρεται δυσκολία στον οργασμό!

Πολλοί απλώς παραιτούνται από το σεξ. Παρ' όλα αυτά, αρκετές πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι αρκετοί άνδρες που έχουν κατάθλιψη, έρχονται σε συνουσία με την ίδια συχνότητα, αλλά δεν νιώθουν την ίδια ικανοποίηση όπως συνήθως. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν αύξηση των σεξουαλικών ορμών και της συχνότητας της σεξουαλικής συνεύρεσης, που πιθανότατα χρησιμοποιούν ως μέσο για να νιώσουν καλύτερα.
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και ΣΕΧ, munch

 

Υπάρχει σίγουρα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη στυτική δυσλειτουργία. Η μέτρια ή η βαριά κατάθλιψη ή η χρήση ωρισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί ανεξάρτητα και από μόνη της, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.3

Οι συνέπειες στην επιβάρυνση της κατάθλιψης από την ανδρική στυτική δυσλειτουργία, δεν σταματάνε στον ίδιο τον πάσχοντα. Επεκτείνονται στην ερωτική σύντροφο. 4

Οι γυναίκες με ερωτικό σύντροφο που πάσχει από προβλήματα στύσης, εμφανίζουν Κατάθλιψη, σε ποσοστό 44% ! Εμφανίζουν επίσης και σεξουαλική διαταραχή με σεξουαλικά συμπτώματα δυσλειτουργίας, που περιλαμβάνουν:

  1. σεξουαλική δυσαρέσκεια (34%)

  2. δυσκολία διέγερσης/λίπανσης (30%)

  3. άγχος και αναστολή (26%)

  4. δυσκολία στον οργασμό (24%)

  5. μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (20%)

  6. δυσπαρεύνια (18%)

  7. ακράτεια κατά τη διάρκεια της επαφής (8%)

Ποσοστό 16% αυτών των γυναικών, αναφέρει δυσκολία στην επικοινωνία των σεξουαλικών προβλημάτων με το σύντροφό τους. Ποικίλες σεξουαλικές συμπεριφορές αναφέρονται, αλλά μόνο 40% των γυναικών αυτών συμμετέχουν σε κολπική ερωτική επαφή. Ωστόσο 82% εκτιμούν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους.

Η ανδρική στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να ερευνάται αν οφείλεται σε κατάθλιψη και ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη αντικαταθλιπτική αγωγή. Αν οφείλεται σε άλλα αίτια, μπορεί να θεραπεύεται με Vardenafil (LEVITRA). Τα σεξουαλικά προβλήματα και η κατάθλιψη των γυναικών με ερωτικούς συντρόφους που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, βελτιώνονται κατά πολύ, όταν αυτός λαμβάνει Vardenafil (LEVITRA)6. Το Levitra της BAYER, είναι εγκεκριμένο στην Ελλάδα, σε δόσεις των 5, 10, 20 mg/tab.

Η ερωτική επιθυμία (libido) καθορίζεται και από τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Αυτό ισχύει και στους άνδρες και στις γυναίκες. Αν μετά από επαρκή θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, δεν υπάρχει αποδεκτή βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης, τότε πρέπει να ελέγχονται και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων, πρέπει να χορηγείται θεραπεία υποκατάστασης.

Οι διαταραχές επιθυμίας και διέγερσης είναι πολύ συχνές. Αυτές οι διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό ψυχικό πρόβλημα σε έναν ασθενή. Η επιτυχής θεραπευτική προσέγγιση, εξαρτάται από την ακριβή διάγνωση, η οποία εξαρτάται από την ιστορία του ασθενούς. Η εργαστηριακή αξιολόγηση δεν είναι συνήθως χρήσιμη. Αντίθετα, η ψυχοσεξουαλική θεραπεία είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η θεραπεία με φάρμακα είναι χρήσιμη σε μερικές περιπτώσεις, κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για την επεξεργασία αυτών των διαταραχών5.


Αντικαταθλιπτικά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στη σεξουαλική δραστηριότητα: τρικυκλικά, SSRI, βενλαφαξίνη (VEN-FAX, Deprevix, Efexor XR).

Αντικαταθλιπτικά με τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στη σεξουαλική δραστηριότητα: μιρταζαπίνη (Remeron), ντουλοξετίνη (Xeristar, Cymbalta), τραζοδόνη (Trittico), βουπροπιόνη (Zyban).

Η σεξουαλική διαταραχή μπορεί να είναι μια αποτρέψιμη ή θεραπεύσιμη παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών. Οι ασθενείς με κατάθλιψη πρέπει συνήθως να ερωτούνται για τη σεξουαλική τους λειτουργία , ώστε να προσδιορίσουν τα προβλήματα νωρίς. Αν δεν ερωτηθούν συγκεκριμένα, μόνο το 25% αναφέρει αυθόρμητα τη σεξουαλική διαταραχή στην κατάθλιψη! Εάν η σεξουαλική διαταραχή αγνοείται, μπορεί να διατηρήσει την κατάθλιψη, να υπονομεύσει την έκβαση της θεραπείας και να οδηγήσει στη μη συμμόρφωση του ασθενούς.

Η κατάθλιψη συνοδεύεται πάρα πολύ συχνά από κάποια σεξουαλική διαταραχή. Η απόλαυση του σεξ όμως, είναι από τα βασικά συστατικά της ζωής. Ο ασθενής με κατάθλιψη, με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να επαναφέρει αυτήν την απόλαυση στον εαυτό του και τον ερωτικό του σύντροφο.

Αν θέλετε να μετρήσετε έγκυρα και ανώνυμα την κατάθλιψη, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας : Μετρείστε την κατάθλιψη.

 

Επιστροφή στο μενού Κατάθλιψη

επάνω

-----------------------------

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1. Pharmacopsychiatry. 2007 Mar;40(2):58-63. Sexual impairment in psychiatric inpatients: focus on depression. Cohen S et al.

2. Journal of Clinical Psychopharmacology 2007; 27(3): 310-2. Sexual Disorders in Subjects Treated for Mood and Anxiety Diseases. Bossini, Letizia MD et al.

3. J Urol. 2007 Feb;177(2):669-73. Bidirectional relationship between depression and erectile dysfunction. Shiri R. et al.

4. World J Urol. 2006 Dec;24(6):653-6. Female sexual dysfunction, voiding symptoms and depression: common findings in partners of men with erectile dysfunction. Shabsigh R. et al.

5. Obstet Gynecol Clin North Am. 2006 Dec;33(4):549-64. Disorders of sexual desire and arousal. Carey JC.

6. J Sex Med. 2005 Nov;2(6):819-32. Women's sexual function improves when partners are administered vardenafil for erectile dysfunction. Goldstein I. et al.

7. Acta Psychiatr Scand. 2006 Dec;114(6):384-97. Antidepressants and sexual dysfunction. Werneke U. et al.
------------------------------------

Μη χάνετε χρόνο! Θεραπεύστε τη σεξουαλική διαταραχή στην κατάθλιψη!