ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Κοινή Γνώση

Διενέξεις και Διαπραγματεύσεις

Ανάλυση παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή

 

2. Η μοιχεία

Ας υποθέσουμε τώρα ότι περάσανε χρόνια, ο Κώστας και η Ελένη είναι παντρεμένοι, αλλά μια ημέρα η Ελένη μαθαίνει από μία φίλη της ότι ο Κώστας έχει μία εξωσυζυγική περιπέτεια με κάποια άλλη γυναίκα. Ο Κώστας αγνοεί ότι η γυναίκα του το έμαθε. Για τον Κώστα ήταν μια επιπόλαια και επιφανειακή σχέση χωρίς μέλλον. Σε αυτό το παράδειγμα δεν θα ενδιαφερθούμε για τα αίτια της απιστίας αλλά ας υποθέσουμε μόνο ότι η Ελένη θέλει ωστόσο να παλέψει να κρατήσει το γάμο της. Είναι μία περίπτωση πού παρουσιάζεται αρκετές φορές στην πραγματικότητα.

Θα συμβολίσουμε με Μ την μοιχεία και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, η κατάσταση πριν από οποιαδήποτε επέμβαση της Ελένης, συνοψίζεται ως εξής:

Ξ Ε (Μ)=1           Ξ Κ (Μ)=1

Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1      Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=0

 

Η Ελένη ύστερα από ώριμη σκέψη αποφασίζει να του θέσει το εξής δίλημμα:

«Έμαθα για την κρυφή σχέση σου. Θα πρέπει να διαλέξεις εμένα ή εκείνη.»

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πιθανή εξέλιξη σε αυτό το γάμο, μετά από αυτό το ερώτημα; Εφόσον δεν προσθέσουμε άλλους παράγοντες στο πρόβλημα και με την προϋπόθεση ότι πάντα μιλάμε για λογικά όντα, η πιθανότερη εξέλιξη είναι η μόνιμη ρήξη και το διαζύγιο. Εξηγούμε γιατί:

Παρατηρούμε ότι το δίλημμα μεταφέρει μια καταστροφική κοινή γνώση : ότι δηλαδή η Ελένη ξέρει για την κρυφή (μέχρι τώρα) σχέση του Κώστα. Η κατάσταση στα εμπλεκόμενα μέρη τώρα διαμορφώνεται ως εξής:

Ξ Ε (Μ)=1

Ξ Κ (Μ)=1

 

Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1               Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1               κοινή γνώση δευτέρας τάξεως

 

Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1          Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1          κοινή γνώση τρίτης τάξεως

 

Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1     Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1     κοινή γνώση τετάρτης τάξεως κλπ.

 

 

Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1 : Η καταστροφική κοινή γνώση είναι πια γεγονός και μονόδρομος.

Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1 : Η Ελένη ξέρει ότι ο Κώστας ξέρει ότι η ίδια ξέρει για τη μοιχεία. Αυτό αλλάζει τα πάντα μέσα της. Την ώρα που το λέει, συνειδητοποιεί, αρχίζει να βλέπει το πρόβλημα σε βάθος. Πως είναι δυνατόν για όλη τους τη ζωή να αισθάνεται ότι ο Κώστας θα ξέρει ότι είναι σε δεύτερη μοίρα; Πώς θα τον αντικρίζει στα ίσια, αφού ο Κώστας θα γνωρίζει ότι η ίδια έπεσε χαμηλά; Πριν το μάθει ο Κώστας θα μπορούσε ίσως να ζήσει καλύτερα μαζί του, αλλά τώρα ποιος άντρας θα ήθελε να ζει με ένα δεδηλωμένο θύμα και ενδεχομένως να μπαίνει στον πειρασμό να κάνει και άλλες σχέσεις στο μέλλον αφού η ίδια με τη στάση της δηλώνει ότι μάλλον θα τον δέχεται, αρκεί να διαλέγει τελικά την ίδια; Αυτές οι γνώσεις θα είναι πάντα στο νου τους (αφού η γνώση δεν καταστρέφεται, ούτε γυρίζει πίσω στη μη-γνώση) και μάλλον θα επηρεάζουν δυσάρεστα την καθημερινή ζωή τους. Αφού είναι λογικό όν, δεν επιθυμεί μια ακόμα πιο άσχημη εξέλιξη για τη ζωή της (αλλά και του Κώστα), τώρα βλέπει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν το διαζύγιο. Όλες αυτές οι σκέψεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχε ανακοινώσει τη γνώση της για τη μοιχεία του Κώστα. Ενώ η ίδια επιθυμούσε αρχικά να κρατήσει αυτό το γάμο, τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τώρα που μίλησε έτσι, αυτό είναι κακή επιλογή, ακριβώς λόγω της κοινής γνώσης τρίτου επιπέδου.

Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1 : Ο Κώστας από την πλευρά του σκέφτεται πώς είναι πια κοινά γνωστό ότι έδειξε έναν άπιστο χαρακτήρα, ότι αυτό θα το ξέρει η Ελένη για πάντα, ότι πιθανώς να γυρέψει εκδίκηση είτε με το να του φέρεται σκληρά στο μέλλον είτε να κάνει και αυτή από τη μεριά της κάποια ανόητη κρυφή σχέση μόνο και μόνο για να αισθανθεί ότι "παίρνει το αίμα της πίσω". Αλλά τι είδους γυναίκα θα ήθελε για σύζυγό της έναν άπιστο; Πως θα αισθάνεται ο ίδιος όταν την κοιτάζει στα μάτια; Δεν θα σκιάζει το γάμο τους για πάντα η ενοχή του; Είναι δυνατόν να περάσει όλη του τη ζωή μέσα στις τύψεις προσπαθώντας να διορθώσει τα αδιόρθωτα; Ενώ δεν είχε καμία πρόθεση να καταστρέψει το γάμο του, ανακαλύπτει ότι η κοινή γνώση ανωτέρας τάξεως δεν του αφήνει περιθώρια. Αφού είναι λογικό όν, δεν επιθυμεί μια ακόμα πιο άσχημη εξέλιξη για τη ζωή του (αλλά και της Ελένης), τώρα πια βλέπει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν το διαζύγιο.

Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ (Μ)=1 : Η Ελένη (για να μην μακρηγορούμε) βλέπει όλη τη σειρά των σκέψεων της προηγούμενης παραγράφου που κάνει ο Κώστας. Είναι μάταιο ακόμα και να περιμένει απάντηση. Κι άλλοι λόγοι προστίθενται στη μακριά λίστα πού δείχνει σαν μόνη λύση το διαζύγιο.

Ξ Κ Ξ Ε Ξ Κ Ξ Ε (Μ)=1 : Ο Κώστας (για να μην μακρηγορούμε) βλέπει όλη τη σειρά των σκέψεων της προηγούμενης παραγράφου που κάνει η Ελένη. Είναι μάταιο ακόμα και να δώσει απάντηση. Ακόμα περισσότεροι λόγοι προστίθενται στη μακριά λίστα πού δείχνει σαν μόνη λύση το διαζύγιο.

Και φεύγει τρέχοντας χωρίς εξηγήσεις, αφού ξέρει ότι η Ελένη ξέρει ό,τι ξέρει!

Πολύ πιθανό τώρα να σκέπτεστε ποια θα ήταν μια προτιμότερη λύση;

Πως έπρεπε να αντιδράσει η Ελένη;

Ας υποθέσουμε ότι η Ελένη πλησίαζε ένα φίλο του Κώστα και άφηνε να εννοηθεί στην καλύτερη περίπτωση, ότι ανησυχούσε λόγω κάποιων δήθεν συγκυριών μήπως ο Κώστας την απατούσε.

Όπως αναλύσαμε στο παράδειγμα 1, ο φίλος του Κώστα θα του μετέφερε τις υποψίες της γυναίκας του, χωρίς να μεταφέρει κοινή γνώση σχετικά με τη μοιχεία.

Με μία σειρά καλά διαλεγμένων ερωτήσεων, θα μπορούσε να δώσει στον Κώστα να καταλάβει ποια μοίρα τον περιμένει εξ αιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης του, χωρίς να του αναφέρει τίποτα για τις υποψίες της γυναίκας του.

Ο Κώστας τώρα είναι απαλλαγμένος από το βάρος της συνειδητοποίησης της απιστίας του. Προλαβαίνει να διακόψει την επιπόλαια περιπέτειά του. Όλες αυτές οι μακρόσυρτες κατηφορικές και ελικοειδείς σκέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Μπορεί να εμφανίζει το πρόσωπό του καθαρό (έστω και αν ο ίδιος αναρωτιέται αν και τι ακριβώς γνωρίζει η Ελένη). Δεν έχει λόγο να πλακωθεί κάτω από τις τύψεις. Μπορεί να του δημιουργηθούν, αλλά δεν θα είναι καταστροφικές για το γάμο του στο μέλλον. Εφόσον είναι λογικό όν, προλαβαίνει να επιστρέψει στο γάμο του.

Η Ελένη επίσης βγαίνει κερδισμένη. Δεν έχει λόγω να αισθάνεται μονίμως θύμα, αφού ο Κώστας ποτέ δεν θα μάθει ότι αυτή ήξερε. Η λύπη μπορεί να τη συντροφεύει για αρκετό καιρό, αλλά θα έχει "το πρόσωπο" να συμπεριφερθεί σαν να μην ήξερε και ο γάμος της δεν θα καταρρεύσει. Τουλάχιστον δεν θα τον έχει διαλύσει η ίδια με λανθασμένες κινήσεις, φέρνοντας τα πράγματα προ τετελεσμένων καταστάσεων.

 

3. Τα ναρκωτικά

Οι ατυχίες δεν λένε να αφήσουν την Ελένη! Μια ημέρα ανακαλύπτει στο δωμάτιο του έφηβου γιου της, δύο τσιγάρα χασίς. Πώς πρέπει να αντιδράσει ώστε να προσεγγίσει με τον καλύτερο τρόπο το παιδί της;

Δεν θα σας κουράσουμε με ανάλυση καρέ-καρέ των αλληλένδετων περιστροφικών καταστροφικών σκέψεων των εμπλεκομένων μερών, αν η Ελένη αρχίσει “να τα ψέλνει” στο γιο της, για την καταστροφική επίδραση των ναρκωτικών.

Ύστερα από τα παραδείγματα που αναλύσαμε, μάλλον υποψιάζεστε ήδη ότι θα έπρεπε να προτιμήσει μία μέθοδο επίλυσης πού να μην φέρνει το γεγονός σε κοινή γνώση.

 

Κοινή Γνώση: Κεφάλαια:

Θεωρία

Κοινή Γνώση: Ορισμοί, Εισαγωγή στη Θεωρία της Κοινής Γνώσης

Κοινή Γνώση: Εισαγωγή στη Θεωρία της Κοινής Γνώσης: Απλά παραδείγματα

Παραδείγματα από την καθημερινή ζωή

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η γυριστρούλα

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η μοιχεία

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η περίεργη πρόσληψη

Κοινή Γνώση: Συμπέρασμα

επάνω