ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, φάρμακα στην ψυχιατρική
ψυχιατρικά φάρμακα
 

Τα φάρμακα στην Ψυχιατρική της Ελλάδας.

CIRCADIN - μελατονίνη - melatonin

Φάρμακα στην Ψυχιατρική για τη θεραπεία της Αϋπνίας

Φαρμακευτική ουσία:

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

Κωδικός ATC:

N0SCM17

Γενική Ομάδα ATC:

Φάρμακα του νευρικού συστήματος

Γενική Κατηγορία:

ΨυχοΛηπτικά

Ειδική Κατηγορία:

Άλλα Υπνωτικά και Κατασταλτικά

Χημική Ομάδα:

Συνθετική Ορμόνη, ίδια με την φυσική μελατονίνη που εκρίνει ο αδένας του εγκεφάλου, κωνάριο ή επίφυση.

Χημικό Όνομα:

Melatonin

Κύρια Χρήση:

Υπνωτικό - Θεραπεία της πρωτοπαθούς αϋπνίας, στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Δείτε και το άρθρο:

Άλλες Χρήσεις:

Πιθανά χρήσιμο και σε άλλες μορφές αϋπνίας από ψυχικές παθήσεις, χωρίς ακόμα επίσημη έγκριση.

Συνήθης Δοσολογία:

2 mg το βράδυ, μετά το φαγητό.

Μέγιστη Δοσολογία:

Αρκετά ασφαλές φάρμακο στις έρευνες και σε μεγαλύτερες δόσεις. Αν ο ύπνος δεν επανέλθει σε 2 - 3 εβδομάδες, μπορούμε να δοκιμάσουμε 4mg.

Ειδικές Παρατηρήσεις:

Φαρμακοτεχνική μορφή βραδείας αποδέσμευσης.

Δεν προκαλεί εξάρτηση, ούτε αντοχή, ούτε φαινόμενα στέρησης, ούτε υπνηλία την επόμενη ημέρα.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται με αλκοόλ, ούτε μαζί με άλλα ζ-υπνωτικά ή βενζοδιαζεπίνες.

Παρενέργειες :
Εμπορικά Σκευάσματα:
  • CIRCADIN, PR.TAB 2 MG/TAB, BTx21 -- NYCOMED

Θέλουμε τη γνώμη σας γιά το CIRCADIN (τη μελατονίνη)

Περιγραφή του προϊόντος Circadin

Το Circadin 2 mg, ένα σκεύασμα μελατονίνης παρατεταμένης αποδέσμευσης, βοηθά να αντισταθμισθεί η μειωμένη παραγωγή της ενδογενούς ορμόνης σε ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω με πρωτοπαθή αϋπνία. Η αποτελεσματικότητα του Circadin στην αϋπνία προέρχεται από την αποκατάσταση που επιφέρει στις φυσιολογικές λειτουργίες της μελατονίνης η οποία δρα σαν ρυθμιστής του ύπνου και σαν συγχρονιστής του κιρκάδιου βιολογικού ρολογιού.

Ενδείξεις Circadin

Το Circadin ενδείκνυται σαν μονοθεραπεία για βραχυπρόθεσμη θεραπευτική αγωγή στην πρωτοπαθή αϋπνία που χαρακτηρίζεται από ύπνο πτωχής ποιότητας σε ασθενείς ηλικίας 55 ετών ή άνω.

Φαρμακοκινητικές ιδιότητες Circadin

Όταν λαμβάνεται μετά την τροφή, το δισκίο παρατεταμένης αποδέσμευσης Circadin παρέχει ένα προφίλ μελατονίνης στην κυκλοφορία του αίματος το οποίο προσομοιάζει κατά πολύ με το προφίλ της φυσιολογικής έκκρισης της στον οργανισμό, με επίτευξη μέγιστων επίπεδων στην κυκλοφορία περίπου 3,0 ώρες μετά την χορήγηση.

Κλινική αποτελεσματικότητα Circadin

Η κύρια, κλινικά σημαντική, ωφέλεια του Circadin είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς ηλικίας 55 ετών ή άνω, που σχετίζεται με καλύτερη λειτουργικότητα και εγρήγορση το επόμενο πρωινό/ημέρα και κατά συνέπεια βελτίωση της σχετιζομέμης με την υγεία ποιότητα ζωής. Με το Circadin επίσης επιτυγχάνεται η ευκολότερη έναρξη του ύπνου. Η πλήρης δράση αναμένεται αρκετές ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Ασφάλεια Circadin

Οι κίνδυνοι από τη χρήση του Circadin στη θεραπεία της πρωτοπαθούς αϋπνίας είναι πολύ χαμηλοί. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) με το Circadin σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αντιθέτως, σε κλινικές δοκιμές, το ποσοστό των ασθενών με ΑΕ ανά 100 εβδομάδες θεραπείας/ασθενών ήταν σημαντικά χαμηλότερο με το Circadin από ό,τι με το εικονικό φάρμακο. Το Circadin δεν συσχετιζόταν με επιβάρυνση των γνωσιακών ικανοτήτων ή αρνητική επίδραση στην εγρήγορση το επόμενο πρωινό (ή αρνητικές επιπτώσεις την επόμενη ημέρα). Στην πραγματικότητα, το Circadin βελτίωσε την πρωινή εγρήγορση και τη λειτουργικότητα. Δεν επιβαρύνει την αρχιτεκτονική του ύπνου, δεν προκαλεί εξάρτηση, φαινόμενα υποτροπής ή επιδράσεις λόγω διακοπής και δεν έχει αμνησιακή δράση.


Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, τότε:

Θέλουμε τη γνώμη σας γιά το CIRCADIN (τη μελατονίνη)


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ του CIRCADIN

 

Μενού θεμάτων για τον ΥΠΝΟ

 

Μετρήστε το ΑΓΧΟΣ σας, δωρεάν και έγκυρα on-line

Φάρμακα στην Ψυχιατρική

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

 

Ιστοχώρος " Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ " (http://psi-gr.tripod.com). Λήμματα εδώ: Υπνωτικό, φάρμακα στην ψυχιατρική, φαρμακευτική θεραπεία στην Ψυχιατρική, θεραπεία ψυχικών παθήσεων, ψυχιατρικά φάρμακα, ψυχοφαρμακολογία, φάρμακα για τον ύπνο, θεραπεία αϋπνίας, υπνωτικά, ύπνος, ψυχιατρικά φάρμακα για την αϋπνία, φάρμακα στην Ψυχιατρική της Ελλάδας, CIRCADIN, melatonin, μελατονίνη.

επάνω