ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ DNA ΓΙΑ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Η φαρμακευτικη θεραπεια στην ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, με γενετικη αναλυση.

DNA

Είναι γνωστό από παλιά και το βλέπουμε καθημερινά στην κλινική πράξη, ότι τα ψυχιατρικά φάρμακα επιδρούν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, στην αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα και στον τρόπο ζωής όπως χρήση αλκοόλ, καπνίσματος κτλ.

Πολλές έρευνες στην ψυχιατρική έχουν αποδείξει, ότι η αποτελεσματικότητα και η εκδήλωση παρενεργειών από τη λήψη ενός φάρμακου εξαρτώνται από το DNA του ασθενούς.

Οι παραλλαγές στα γονίδια, ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.

Τα συνηθισμένα γονίδια υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ένα τουλάχιστον 50 % του πληθυσμού έχει μια η περισσότερες παραλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την απομάκρυνση δηλαδή μιας φαρμακευτικής ουσίας από το σώμα. Αυτές οι παραλλαγές στα γονίδια ονομάζονται αλληλόμορφα γονίδια. Η ύπαρξη αλληλόμορφων γονιδίων σε τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, εξηγεί το λόγο που τα ψυχιατρικό φάρμακα έχουν άλλη επίδραση σε κάθε άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, ισχύει ότι:

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και η θεραπεία του είναι μοναδική.

Η ανίχνευση αυτών των αλληλόμορφων γονίδιων είναι σήμερα δυνατή και στην Ελλάδα, με απλές και προσιτές διαδικασίες, χάρη στην ανάλυση του DNA.

Η φαρμακογενέτικη διαμορφώνει μια εξατομικευμένη ψυχιατρική θεραπεία με σκοπό να μειωθούν στο ελάχιστο οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φάρμακων της ψυχιατρικής και να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Μέχρι σήμερα βλέποντας έναν ασθενή και την πάθηση του όλοι οι ψυχίατροι ξεκινούσαν τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία ωστόσο περείχε ένα σχετικό ποσοστό trial and error( δόκιμη και πιθανό λάθος ) λόγω της μη ανταπόκρισης των αλληλόμορφων γονίδιων ενός εκάστου ασθενούς σε κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο . Όχι πια.

Η ανάλυση του DNA μας επιτρέπει πλέον να βρούμε, και την ακριβή δοσολογία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, αλλά και πιο ακριβώς φάρμακο ταιριάζει καλύτερα στην ψυχική νόσο του ασθενούς μας. Γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, η ανάλυση του DNA μας επιτρέπει να αποδίδουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τη μέγιστη δυνατή στο σημερινό όριο της επιστήμης, στον ασθενή μας.

Η ανάλυση του DNA για μια ψυχιατρική νόσο, αρκεί να γίνει μόνο μια φορά στη ζωή του ασθενούς, μια και τα αποτελέσματα ισχύουν για ολόκληρη τη ζωή του, αφού τα γονίδια δεν μεταβάλλονται. Επιπλέον κάθε καινούργιο φάρμακο στην Ψυχιατρική που θα κυκλοφορεί μελλοντικά, θα ξέρουμε από πριν, τι πιθανότητες έχει να είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο.

Ιανουάριος 2011

Περισσότερα άρθρα για την Ανάλυση του DNA στην Ψυχιατρική:

Η γενετική ανάλυση του DNA στην Ψυχιατρική.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ στην ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, που ελέγχονται με ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ του DNA.

Εξέταση DNA στην Ψυχιατρική - Πολυμορφισμοί γονιδίων για Σεροτονίνη και Ντοπαμίνη και σχετικές ψυχικές διαταραχές.

Παράδειγμα εξέτασης DNA για το γενότυπο 5-HTTLPR SS

επάνω