ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Καταθλιπτικές και Αγχώδεις Διαταραχές
στις γυναίκες.

καταθλιπτικές διαταραχές, γυναίκες
Οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές είναι κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι και οι μαιευτήρες με τις γυναίκες ασθενείς τους. Αν και οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι εξίσου κοινές στους άνδρες και τις γυναίκες, οι γυναίκες είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν καταθλιπτικές διαταραχές και τις περισσότερες αγχώδεις διαταραχές.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές περιλαμβάνουν:

την μείζονα κατάθλιψη, την δυσθυμία, την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή και την επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν την διαταραχή πανικού (με και χωρίς αγοραφοβία), την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή,  την κοινωνική φοβία, την ψυχαναγκαστική διαταραχή και την μετα-τραυματική αγχώδη διαταραχή.

Οι γυναικολόγοι πρέπει και είναι υπεύθυνοι να εντοπίσουν και να διαχειριστούν τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού των ασθενών τους.

Οι γενικές αρχές αντιμετώπισης για τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, περιλαμβάνουν κυρίως την αξιολόγηση ενός πιθανού κινδύνου αυτοκτονίας, την ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική θεραπεία και μια κατάλληλη ιατρική προετοιμασία για την πιθανή παραπομπή σε ψυχίατρο.

Τα SSRIs είναι η θεραπεία πρώτης επιλογής, για τις περισσότερες καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, λόγω των πολλών στοιχείων που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους, την ελάχιστη ανάγκη για τιτλοδότηση της απαιτούμενης δόσης, το γενικά χαμηλό προφίλ παρενεργειών και το μεγάλο μέγεθος της διαθέσιμης κλινικής εμπειρίας. Τα νεότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η venlafaxine, η duloxetine, η bupropion και η mirtazapine, είναι επιλογές για τις ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τα SSRIs.

Σοβαρή προσοχή και ειδικό πλάνο αντιμετώπισης συνιστάται στην διακοπή των αντικαταθλιπτικών πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη ή πριν την έναρξη θηλασμού του βρέφους. Η προοδευτική μείωση ή η αλλαγή με άλλα αντικαταθλιπτικά, είναι συχνά απαιτούμενη όπως επίσης και η περιοδική μέτρηση της βαρύτητας της κατάθλιψης στη συνέχεια.

Οι εκτιμήσεις γύρω από την κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία για την κάθε περίπτωση, περιλαμβάνουν την βαρύτητα της πάθησης, τη δόση συντήρησης και τη θεραπεία στο οξύ περιστατικό, το προσεκτικό ζύγισμα ανάμεσα στις θεραπευτικές δόσεις της αγωγής, τα πιθανά ή απίθανα δυσμενή αποτελέσματα και παρενέργειες και τις όποιες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες θεραπείας και είναι διαθέσιμες με την παραπομπή των ασθενών σε έναν ειδικό ψυχίατρο, για όλες τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές  που αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι, στις γυναίκες ασθενείς τους.

επάνω

Σχετικά άρθρα:

Κατάθλιψη και Γονιμότητα

Επιλόχεια Κατάθλιψη

Επιστροφή στο Κεντρικό μενού για την Κατάθλιψη