ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Σοκολάτα

  ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, φάρμακα στην Ψυχιατρική, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, υπνωτικά, ύπνος, κατάθλιψη, Remeron, σοκολάτα

αποσπάσματα από το βιβλίο "Σοκολάτα - Η τροφή των Θεών"

Πρόλογος

Η γεύση της σοκολάτας, είναι από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις του ανθρώπου, από την παιδική μάλιστα ηλικία. Εκλεκτή λιχουδιά για τους περισσότερους. Ωστόσο εκτός από την γευστική απόλαυση, έχει ιδιαίτερη επίδραση στη ψυχική μας διάθεση, και πολύ χρήσιμες επιδράσεις στη σωματική μας υγεία. Στο βασίλειο των τροφών που προκαλούν υπέρμετρη τέρψη έως και ηδονή με την κατανάλωσή τους, το θρόνο κατέχει αδιαμφισβήτητα η σοκολάτα.

Τι σχέση έχει ένας ψυχίατρος με τη σοκολάτα; Πολλοί άνθρωποι μας ρωτούν τακτικά, για την επίδραση που ασκεί η σοκολάτα στην ψυχική σφαίρα και γενικότερα στην υγεία. Η προτροπή κάποιων ασθενών μας να προχωρήσουμε στη συγγραφή αυτού του πονήματος, η άγνοια, οι πολλές ανακρίβειες και οι λαθεμένες αντιλήψεις που επικρατούν στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και στους ειδικούς, οι εντυπωσιακές νέες επιστημονικές γνώσεις για τη δράση της σοκολάτας και του κακάο, μας έκαναν να αποφασίσουμε να συγκεντρώσουμε και να σας παρουσιάσουμε με ακρίβεια και αμεροληψία, όλα όσα ξέρουμε σήμερα για τη βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής. Οι τεχνικές γνώσεις και η εμπειρία που κατέχει ο ψυχίατρος για τη σοκολάτα και τις ψυχικές παθήσεις, τον καθιστούν ιδανικό για αυτή την ανάλυση!

Τι είναι ακριβώς η σοκολάτα και πως παράγεται; Ποια τα συστατικά της; Ποιές είναι οι διαφορετικές ποιότητες για τη σοκολάτα και το κακάο;

Τι σχέση έχει το κακάο, το βούτυρο του κακάο, η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα και η λευκή σοκολάτα;

Τρώμε σοκολάτες επειδή απλά μας αρέσει η γεύση τους ή γιατί μας δημιουργούν ένα ευχάριστο ψυχικό συναίσθημα; Άραγε δρα πράγματι η σοκολάτα σαν φορέας ευφορίας; Έχει σχέση με την κατάθλιψη ;

Έχει άλλες ωφέλιμες δράσεις στην υγεία; Σε ποιά συστήματα ωφελεί;

Είναι αλήθεια ότι βελτιώνει το δέρμα και την εμφάνιση;

Ποια τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη χρήση της; Υπάρχει κίνδυνος εθισμού ή εξάρτησης από την κατανάλωσή της;

Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες είναι οι αλήθειες;

Μελετήσαμε περισσότερες από 250 πρόσφατες και σημαντικές έρευνες, δημοσιευμένες μέχρι τα τέλη του 2006, από ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με το κακάο και τη σοκολάτα. Ταξινομήσαμε το υλικό, σταθήκαμε στα πιο σίγουρα και ακλόνητα στοιχεία, και εξακριβώσαμε την ορθότητα των νέων γνώσεων, διασταυρώνοντας συγκριτικά στοιχεία από πολλές επιστήμες και πολλές ιατρικές ειδικότητες. Τα αποτελέσματα αυτής της συγκριτικής ανάλυσης, ξάφνιασαν και εμάς τους ίδιους. Η σοκολάτα δικαιώνει το όνομά της. Πρόκειται αναμφίβολα για την «τροφή των θεών». Στη επόμενες σελίδες θα δείτε πως και γιατί!

Στο πρώτο μέρος περιγράφουμε την προέλευση, την παραγωγή, τις ποιότητες και τις εμπορικές μορφές, του κακάο και της σοκολάτας.

Στο δεύτερο μέρος που είναι πιο επιστημονικά προσανατολισμένο, αναλύουμε με όσο πιο κατανοητό τρόπο μπορούμε, τα σημαντικότερα συστατικά που έχουν σημασία στη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Στο τρίτο μέρος δίνουμε απάντηση σε μια σειρά συχνών ερωτημάτων γύρω από την σοκολάτα και ξεκαθαρίζουμε τους μύθους από την αλήθεια.

Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος

Αθήνα, Δεκέμβριος 2006.


Επιστροφή στα Περιεχόμενα γιά τη Σοκολάτα

Λέξεις κλειδιά σε αυτή την ιστοσελίδα: σοκολάτα, κατάθλιψη, ψυχίατρος