ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Θεραπεία για το ΑΓΧΟΣ - αποτελέσματα

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία για το άγχος;

μείωση και θεραπεία του άγχους

Απολαύστε την παραπάνω εικόνα. Τα λέει όλα. Το άγχος (η αγχώδης διαταραχή) εξαφανίζεται ταχύτατα. Ο Ψυχίατρος έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τους ασθενείς του! Τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας για το άγχος είναι εντυπωσιακά στις μέρες μας. Η Ψυχιατρική και η ψυχοφαρμακολογία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με ασήμαντες ή καθόλου συνήθως παρενέργειες (κανένας από τους ασθενείς μας δεν έλαβε σαν αγωγή τις παλιές βενζοδιαζεπίνες).

Δείτε παρακάτω τι εννοούμε: Στην ίδια μέτρηση των ασθενών μας με αγχώδη διαταραχή, που περιγράψαμε στο άρθρο μας "Πότε πάει ο Έλληνας στον Ψυχίατρο;", δοκιμάσαμε και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αγωγών που συνιστούμε εμείς οι ίδιοι. Ωραία μας τα λένε τα βιβλία και τα ψυχιατρικά περιοδικά, ωραία μας τα λένε και οι φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά θέλαμε να επαληθεύσουμε (όπως κάνουμε περιοδικά) και του λόγου το αληθές!. Με το ίδιο κριτικό πνεύμα που εξετάζουμε όλα τα πράγματα στην Ψυχιατρική, εξετάσαμε και αυτές τις μετρήσεις των ασθενών μας.

Συνηθίζουμε να μετράμε στα πρώτα 3 ή 4 ραντεβού, τη βαρύτητα του άγχους, με το σκορ στην κλίμακα HAM-A. Μετά από το πρώτο ραντεβού, σε 15 ημέρες ξαναμετράμε το σκορ και πάλι μετά από 15 ημέρες, μέχρι να πέσει κάτω από 7 (φυσιολογικό σκορ για το άγχος, θεωρείται μέχρι το 7). Ανάλογα με την μέτρηση, σιγουρευόμαστε για τη βελτίωση ή τροποποιούμε την φαρμακευτική αγωγή για το άγχος. Για την ακρίβεια επιδώκουμε τη βελτίωση του άγχους, κατά τουλάχιστον 50%, μέσα σε 15 ημέρες. Έτσι τα αποτελέσματα που θα δείτε παρακάτω, δεν αφορούν κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο σε κάποια συγκεκριμένη δόση, αλλά την συνολική αποτελεσματικότητα της Ψυχιατρικής (τουλάχιστον στην Ελλάδα του 2008).

Στον πίνακα που ακολουθεί, στη στήλη "Σκορ", βλέπετε τον μέσον όρο του σκορ της κλίμακας μέτρησης του άγχους, σε κάθε ραντεβού (0 = το πρώτο ραντεβού και μετά σε 15, 30 και 45 ημέρες). Στη στήλη "Std. Dev." βλέπετε τη Σταθερή Απόκλιση (για όσους θυμούνται ακόμα τη στατιστική !) ενώ η στήλες "min" και "max" δείχνουν τα αντίστοιχα ελάχιστα και μέγιστα όρια που μετρήσαμε σε κάθε ραντεβού.

Θεραπεία του άγχους
Ημέρα Σκορ Std. Dev. min max
0 30,52 7,33 15 48
15 13,58 7,24 2 25
30 11,00 7,58 2 24
45 7,00 1,41 6 8

Παρατηρείστε τη δραματική μείωση του άγχους (από 30 σε 13), στο πρώτο κιόλας δεκαπενθήμερο θεραπείας, όπως και την περαιτέρω μείωση μέχρι το φυσιολογικό 7, το πολύ σε 45 ημέρες.

Τα εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα της θεραπείας του άγχους, είναι απολύτως στατιστικά σημαντικά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οφείλονται σε τυχαίες αποκλίσεις. Απόδειξη ο έλεγχος των σκορ των τεσσάρων ομάδων με την κλασσική στατιστική μέθοδο Oneway ANOVA, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας:

στατιστικός έλεγχος ANOVA για τη θεραπεία του άγχους

και ακόμα οι έλεγχοι:

θεραπεία για το άγχος, στατιστικοί έλεγχοι

Στους 2 παραπάνω πίνακες η στήλη Sig. δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά και το πιθανό περιθώριο λάθους των μετρήσεων είναι μικρότερο του χιλιοστού!

Θεραπεία για το ΑΓΧΟΣ, Ψυχιατρική με αποδείξεις !

επάνω

Επιστροφή στο Μενού για το ΑΓΧΟΣ