ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Πότε πάει ο Έλληνας στον Ψυχίατρο για το άγχος;

Ανάλυση αποτελεσμάτων στη μέτρηση του άγχους (Hamilton Anxiety Scale - HAMA)

Συγκεντρώσαμε τις μετρήσεις του Άγχους που πραγματοποιήσαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Αυτές αφορούσαν την πρώτη μέτρηση στο Ιατρείο, στο πρώτο ραντεβού με κάποιον ασθενή, που ερχόταν να μας δεί για πιθανή Αγχώδη Διαταραχή ή Διαταραχή Πανικού. Αυτές οι άνθρωποι, δεν είχαν ξανα-εξεταστεί από Ψυχίατρο, ούτε λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή για το άγχος.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη συχνότητα εμφάνισης του σκορ.

Μέτρηση του άγχους με την κλίμακα Hamilton Anxiety Score (HAM) για Αγχώδη Διαταραχή ή Διαταραχή Πανικού.- Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος

Το θεωρούμενο φυσιολογικό όριο είναι έως 7.

Σε σύνολο 32 μετρήσεων:

Ανώτατο σκορ = 48

Κατώτατο σκορ = 12

Μέση τιμή = 29,94

Σταθερή απόκλιση = 7,9

Η πλειοψηφία δηλαδή των ασθενών μας, σκοράρει από 23 έως 36, με μέσον όρο το 30, την πρώτη φορά που έρχεται να μας δεί για το άγχος (και δεν λαμβάνει ήδη κάποια θεραπεία).

Προσέξτε τώρα: Με μέγιστο φυσιολογικό όριο το 7, ο μέσος όρος του 30 είναι περισσότερο από 4 φορές μεγαλύτερος ή αλλοιώς 400% πιό αγχωμένος από το μέγιστο φυσιολογικό.

Σε ελεύθερη μετάφραση, αν θεωρήσουμε το μέγιστο φυσιολογικό όριο πχ. της χοληστερίνης το 220, η αντιστοιχία είναι το να πηγαίνει κάποιος στον παθολόγο, μόνον όταν η χοληστερίνη ξεπεράσει το 880 !

Αυτό δείχνει τη σοβαρή αδιαφορία ή την άγνοια ή και την άρνηση του κόσμου, για την συχνότερη ψυχική πάθηση!

Επιστροφή στο Μενού για το ΑΓΧΟΣ

Σημείωση: Η κλίμακα μέτρησης του άγχους που χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο (HAM-A) δεν είναι η ίδια με την κλίμακα αυτο-αξιολόγησης του Zung, που θα βρείτε στο site μας.