ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Ο Ψυχίατρος : Γιατί να συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο ;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), Υγεία είναι η σωματική και ψυχική ευεξία. Το να νοιώθει κάποιος άσχημα, να υποφέρει από ανησυχία ή κατάθλιψη ή έμμονες ιδέες, είναι καταστάσεις που μπορούν να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και κατάλληλα. Η ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα είναι εύθραυστη και πολύτιμη. Έχετε επομένως όφελος, να εμπιστευτείτε τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, σε έναν γιατρό ειδικό, τον ψυχίατρο, που γνωρίζει σε βάθος τους μηχανισμούς του σώματος και τις πολυπλοκότητες του πνεύματος.

Για να αποκτήσει την ειδικότητά του, ένας ψυχίατρος, έχει μελετήσει τα προβλήματά σας, (πριν καν τα αποκτήσετε!), κατά τη διάρκεια των 6 ετών της βασικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο και των 5 μετέπειτα ετών στην Ψυχιατρική, (συνολικά για 11 χρόνια). Έχει περάσει επιτυχώς μια σειρά αυστηρών εξετάσεων σε πολλά στάδια της εκπαίδευσής του και κατέχει υποχρεωτικά, άδεια άσκησης αυτού του επαγγέλματος, της ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ.

Ο ψυχίατρος με τη λεπτομερή κατάρτισή του γνωρίζει τις πιο προχωρημένες τεχνικές στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη μεταχείριση των διανοητικών ασθενειών. Όπως κάθε άλλος γιατρός, μπορεί να ορίσει φάρμακα όσο είναι απαραίτητα και συμπληρωματικά μπορεί να προτείνει κάθε άλλη κατάλληλη μορφή ψυχοθεραπείας ή νοσηλείας.

 

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο ψυχίατρος για σας;

Ο ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε όχι μόνο την ψυχική υγεία αλλά και την βαθύτερη γνώση για τον εαυτό σας, αξιολογώντας το δυναμικό σας, τους διαφορετικούς παράγοντες των προβλημάτων σας και τη σημασία τους μέσα στη ζωή σας. Με τη ενεργή συμμετοχή σας ότι θα μπορέσει, αναθεωρώντας την προσωπική ιστορία σας, να κάνει τον απολογισμό των προβλημάτων σας και να προσδιορίσει τις θετικές δυνάμεις σας, στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε, για να φθάσετε σε μια καλύτερη προσαρμογή της ζωής σας.

Αρκετοί άνθρωποι ειδικά στην Ελλάδα, θεωρούν εσφαλμένα, ότι πρέπει να υποφέρει κάποιος από μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, για να συμβουλευθεί έναν ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος μπορεί εντούτοις να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και κάποιο ηπιότερο πρόβλημα, όπως πχ. τη φοβία, ή τη βουλιμία, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινωθεί διαφορετικά. Μπορεί βέβαια εξίσου καλά να αντιμετωπίσει θεραπευτικά, μια σοβαρή ασθένεια όπως η σχιζοφρένια. Το πλεονέκτημα για να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχίατρο, είναι ότι είναι πρώτα γιατρός και ότι είναι σε θέση να δώσει μια πλήρη διάγνωση και θεραπεία.

 

Γιατί ένας ψυχίατρος γράφει για το τι είναι ακριβώς ένας Ψυχίατρος ;

Είναι πολλές φορές δύσκολο για την πλειοψηφία των Ελλήνων, να ξεχωρίσουν τις έννοιες των επαγγελμάτων που αρχίζουν από «Ψυχ…». Υπάρχει ένα πλήθος ονομασιών «Ψυχ…» σε πολλές παραλλαγές. Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, ύστερα από πολλές ερωτήσεις των ασθενών μου. Από το πρώτο ραντεβού παρατηρώ ότι οι περισσότεροι αγνοούν πλήρως ή μερικώς, τις αποχρώσεις και κατευθύνσεις, ανάμεσα στα διαφορετικά είδη «Ψυχ…».

Η ονομασία Ψυχίατρος και Ψυχολόγος, είναι οι μόνες που προστατεύονται και ελέγχονται από την Ελληνική Πολιτεία. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, 2 μόνο τίτλοι, σας εγγυώνται μια στέρεη και σοβαρή κατάρτιση: ψυχίατρος και ψυχολόγος. Ρωτήστε απλά τον συνομιλητή σας, εάν είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Αν λάβετε μια αρνητική, αόριστη ή μπερδεμένη απάντηση, βρείτε άλλον. Πρέπει, επιβάλεται να ελέγξετε ότι το πρόσωπο που συμβουλεύεστε είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Θα εμπιστευόσασταν το αυτοκίνητό σας σε έναν μάγειρα, ή θα πηγαίνατε εσείς να σας κουρέψει ένας ανθοκόμος, ή να φροντίσει τα δόντια σας ένας υδραυλικός; Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό, και αρμόζει να πάρετε όλες τις προφυλάξεις ώστε να συμβουλευτείτε μόνον έγκυρα και πιστοποιημένα πρόσωπα.

Ο ψυχοθεραπευτής και ο ψυχαναλυτής δεν είναι τίτλοι που προστατεύονται επίσημα. Μπορεί ο καθένας να δηλώσει σε μια κάρτα ή ακόμα και στην Εφορία, ότι είναι ψυχοθεραπευτής ή ψυχαναλυτής, χωρίς πρακτικές συνέπειες από το νόμο.

Ωστόσο ένας ψυχίατρος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής ή ψυχαναλυτής, ανάλογα με την ειδική επιπλέον εκπαίδευση που μπορεί να έχει. Οι όροι αυτοί απλά επεξηγούν ποιες άλλες τεχνικές μεθόδους θεραπείας, πέραν των επίσημων ψυχιατρικών φαρμάκων, κατέχει ένας συγκεκριμένος επιστήμονας ψυχίατρος.

Κάθε ψυχίατρος που σπούδασε πάνω από μια δεκαετία και αντιμετώπισε με επιτυχία, σειρά αυστηρών εξετάσεων, είναι περήφανος για αυτό και το αναγράφει στην κάρτα του ξεκάθαρα: «ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ». Στο ιατρείο του θα δείτε σίγουρα το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής.

Αν σας έστειλαν σε κάποιον δήθεν ψυχίατρο και δεν αναφέρει τη λέξη «ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ» στην κάρτα του, ούτε μπορείτε να εντοπίσετε το Πτυχίο της Ιατρικής στους τοίχους του γραφείου του, τότε δεν είναι σίγουρα ψυχίατρος. Αν αρχίσει να σας μιλάει για …μεταφυσικές ψυχικές δυνάμεις, δονήσεις, κάρμα, προηγούμενες ζωές, χρώματα και αρώματα (!), ζώδια, αστρολογικούς συσχετισμούς, πνεύματα, μάγια, εξορκισμούς, εξαγνισμούς, βελονισμούς κλπ. τότε πολύ απλά την πατήσατε και πήγατε σε κάποιον από τους πολλούς απατεώνες που καπηλεύονται τον ψυχικό πόνο των αδαών. Φύγετε τρέχοντας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα γλιτώσετε από μεγάλη ταλαιπωρία. Ρωτήστε τον Παθολόγο της γειτονιάς ή κάποιον άλλο γιατρό που γνωρίζετε καλά και εμπιστεύεστε, να σας συστήσει έναν πραγματικό Ψυχίατρο.

επάνω