ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Κοινή Γνώση

Διενέξεις και Διαπραγματεύσεις

Ανάλυση παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή

 

4. Η περίεργη πρόσληψη του εργαζόμενου

Σε κάποια επιχείρηση χρειάζονταν έναν επιπλέον εργαζόμενο, για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων τους που προβλεπόταν να κορυφωθεί μετά από δύο μήνες. Το αφεντικό θυμήθηκε έναν φίλο του, που ήταν άνεργος και τον πήρε τηλέφωνο για να του προτείνει τη θέση εργασίας.

Ο φίλος του, χάρηκε μεν αλλά επειδή είχε αρχίσει μαθήματα οδήγησης για την απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου, ζήτησε από τον εργοδότη μια παράταση χρόνου για δύο μήνες, ώστε να πάρει το δίπλωμα, να αγοράσει αυτοκίνητο και να πηγαίνει στην εργασία με το δικό του αυτοκίνητο, αντί να ταλαιπωρείται με τις συγκοινωνίες (έμενε κάπως μακριά). Ο εργοδότης περιχαρής, διότι θα είχε στη δούλεψή του ένα άτομο εμπιστοσύνης, συμφώνησε. Θα μιλούσαν σε δύο μήνες ξανά, για την πρόσληψη.

Σας φαίνεται λογική αυτή η ιστορία; Οπωσδήποτε είναι μια ιστορία που με κάποιες παραλλαγές, έχουμε ακούσει συχνά. Ωστόσο κάτι πάει πολύ άσχημα με αυτήν την προφορική συμφωνία. Μπορείτε να δείτε τι και γιατί;

Ανάλυση :

Έστω (Α) το αφεντικό, (Φ) ο φίλος του, και:

(Π) η πρόταση: Ο Φ συμφώνησε στην να εργαστεί στην επιχείρησή του Α σε 2 μήνες.

Κοινή γνώση πρώτης τάξεως :

Οι σκέψεις που προκύπτουν στον Α από την Ξ Α (Π) είναι ότι :

 

  1. Ναι μεν θέλει ο Φ να πάρει δίπλωμα, αλλά αν κοπεί στις εξετάσεις;

  2. Αν δεν μπορέσει ο Φ να αγοράσει αυτοκίνητο;

  3. Αν ο Φ αργήσει επιπλέον ένα μήνα, τι θα κάνει ο Α στην επιχείρησή του, που χρειάζεται οπωσδήποτε έναν επιπλέον εργαζόμενο, λόγω της αυξημένης ζήτησης;

  4. Να περιμένει ο Α και να χάσει λεφτά για χάρη του φίλου του;

  5. Να προσλάβει άλλον και να χάσει τη φιλία του;

  6. Τώρα που ο Α το καλοσκέφτεται, τι περίεργος άνεργος που είναι αυτός ο Φ: Όχι μόνο δεν σπεύδει την άλλη ημέρα να ξεκινήσει εργασία (άρα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα της εργασίας που του προτείνουν) αλλά επιπλέον έχει και τη σχετική οικονομική άνεση για μαθήματα οδήγησης και αγορά αυτοκινήτου!

  7. Ο Α αρχίζει να αναρωτιέται μήπως τελικά ο Φ δεν ήθελε να εργαστεί στην επιχείρησή του και απλά μετέθεσε την άρνηση για άλλη φορά.

Οι σκέψεις τώρα που προκύπτουν στον Φ από την Ξ Φ (Π) είναι ότι:

 

  1. Δεν βιάζεται και πολύ ο Α, ο φίλος του, να καλύψει αυτή τη θέση εργασίας!

  2. Πολύ εύκολα είπε ο Α, το ναι, στη δίμηνη παράταση που του ζήτησε!

  3. Μήπως ο Α δεν χρειάζεται και τόσο πολύ αυτή τη νέα θέση εργασίας και μετά από λίγους μήνες τον απολύσει;

  4. Δύο μήνες είναι αρκετό διάστημα για να βρει ενδεχομένως μια άλλη δουλειά κοντινότερα στο σπίτι του ή και με περισσότερα χρήματα.

  5. Μήπως τελικά πρέπει να ψάξει να βρει άλλη δουλειά;

  6. Αν εύρισκε ο Φ μια εργασία με καλύτερες αποδοχές ή συνθήκες στους επόμενους δύο μήνες, θα έπρεπε άραγε να τη χάσει στο όνομα της φιλικής δέσμευσης; Στο κάτω-κάτω δεν έχουν καν υπογράψει συμφωνητικό!

Τώρα θα αναρωτηθείτε ίσως, αν πρόκειται να σκεφτούν πράγματι ο Α και ο Φ, όλες αυτές τις παραπάνω σκέψεις. Πιθανά και όχι. Αλλά επειδή είναι λογικά όντα, και επειδή μέχρι τώρα στην ανάλυσή μας, δεν φαίνεται να υπάρχουν λάθη, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε ότι κάποιες από αυτές τις σκέψεις θα γίνουν, μέσα στο δίμηνο. Και μόνο μία από αυτές τις σκέψεις θα μπορούσαν να γκρεμίσουν την προφορική συμφωνία ανάμεσα στον Α και τον Φ.

Επιπλέον δεν είναι σωστό να βασίζουμε την ανάλυση, στην ιδέα ότι και ο Α και ο Φ είναι ανίκανοι να σκεφτούν λογικά. Ακριβώς λοιπόν και επειδή είναι λογικά όντα, συμπεραίνουμε ότι θα γίνουν οι περισσότερες από τις παραπάνω σκέψεις. Και όχι μόνον αυτό: μόλις κάνουν τις σκέψεις τους, αυτόματα θα συνειδητοποιήσουν ότι και ο καθένας τους έχει κάνει όλες αυτές τις σκέψεις και είναι πλέον κοινή γνώση και των δύο!

Φτάσαμε λοιπόν τώρα στην …

Κοινή γνώση δευτέρας τάξεως :

Τι συμβαίνει από την στιγμή που Ξ Α Ξ Φ (Π);

Ξ Α Ξ Φ (Π) = Ο Α διαβλέπει ότι έχει γίνει κάποιο σοβαρό λάθος στη συνεννόηση. Βλέπει ότι έχασε τη σοβαρότητα που έπρεπε να παρουσιάσει σαν εργοδότης. Βλέπει ακόμα ότι το πιθανότερο είναι ο Φ να μην εργαστεί στη δουλειά του. Άρα ο Α θα έπρεπε μάλλον να βρει ένα πρόσχημα, ώστε να ακυρώσει την προφορική συμφωνία.

Τι συμβαίνει από την στιγμή που Ξ Φ Ξ Α (Π);

Ξ Φ Ξ Α (Π) = Ο Φ διαβλέπει ότι έχει γίνει κάποιο σοβαρό λάθος στη συνεννόηση. Βλέπει ότι έχασε τη σοβαρότητα που έπρεπε να παρουσιάσει σαν μελλοντικός εργαζόμενος. Βλέπει ακόμα ότι το πιθανότερο είναι ο Α να μην θέλει τελικά να εργαστεί στη δουλειά του. Άρα ο Φ θα έπρεπε μάλλον να βρει ένα πρόσχημα, ώστε να ακυρώσει την προφορική συμφωνία.

Αφού λοιπόν είναι και οι δύο λογικά όντα και αντιλαμβάνονται ότι και η κοινή γνώση δευτέρας τάξεως είναι φανερή και για τους δύο, περνάμε στην …

Κοινή γνώση τρίτης τάξεως

Οι σκέψεις τους αρχίζουν να συγκλίνουν στη διαφωνία! Και οι δύο βλέπουν ότι Ξ Α Ξ Φ Ξ Α (Π) = Ξ Φ Ξ Α Ξ Φ (Π), δηλαδή δεν υπάρχει πιθανή μελλοντική συνεργασία!

Κάτω από το βάρος της κοινής γνώσης τρίτης τάξεως, ή ο Α ή ο Φ, βρίσκουν μια δικαιολογία ώστε να ακυρώσουν την προφορική συμφωνία. Το κακό όμως δεν τελειώνει εδώ, διότι περνάμε στην …

Κοινή γνώση τετάρτης τάξεως

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι η εξής: oι δύο φίλοι σκέφτονται ότι είναι αφερέγγυος ο λόγος του ενός ως προς τον άλλον, αναρωτιούνται πως θα εξελιχτεί αυτή η φιλία και τελικά μάλλον έχουν ήδη παγώσει οι σχέσεις μεταξύ τους. Το αμοιβαίο ψυχικό μούδιασμα, σκιάζει πια την πολύτιμη φιλική σχέση. Μια φιλική σχέση που δεν γίνεται εύκολα, αλλά χτίζεται με τα χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί από την πίεση της κοινής γνώσης.

 

Κοινή Γνώση: Κεφάλαια:

Θεωρία

Κοινή Γνώση: Ορισμοί, Εισαγωγή στη Θεωρία της Κοινής Γνώσης

Κοινή Γνώση: Εισαγωγή στη Θεωρία της Κοινής Γνώσης: Απλά παραδείγματα

Παραδείγματα από την καθημερινή ζωή

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η γυριστρούλα

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η μοιχεία

Κοινή Γνώση: Διενέξεις και διαπραγματεύσεις: Η περίεργη πρόσληψη

Κοινή Γνώση: Συμπέρασμα

επάνω