ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Δασκαλόπουλος, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΓΧΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, DNA, υπνωτικά, ύπνος, Venfax, Remeron, σοκολάτα, ύπνωση
Μύθοι και Αλήθειες: ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα στην Ψυχιατρική, ΥΠΝΟΣ, αϋπνία, υπνωτικά, ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αντικαταθλιπτικά, DNA, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, placebo, ΥΠΝΩΣΗ και άλλα μυστήρια.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα στην Ψυχιατρική

Αντιψυχωσικά είναι τα φάρμακα με έγκριση στη θεραπεία των ψυχώσεων (σχιζοφρένια, μανία, παραληρητική κατάθλιψη κλπ). Οι εξελίξεις στα φάρμακα στην ψυχιατρική, ήταν ραγδαίες τα τελευταία χρόνια. Τα νεότερα άτυπα αντιψυχωσικά ( Abilify, Zyprexa, Seroquel κά.) εκτοπίζουν γρήγορα τα παλαιότερα κλασσικά νευροληπτικά φάρμακα ( Largactil, Haloperidin κ.ά). Ο λόγος της επικράτησης των νεότερων αντιψυχωσικών είναι η δραματική μείωση των παρενεργειών, που αυξάνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με συνέπεια την καλύτερη συμμόρφωση στη λήψη της θεραπείας, καλύτερη εξέλιξη της πάθησης, μείωση των υποτροπών, μείωση της καταστολής κλπ.

Όταν ξεκίνησα ειδικότητα στην Ψυχιατρική, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν αδιανόητο να μην χρησιμοποιούμε " διορθωτές " ( Akineton, Artane κλπ., αντιπαρκινσονικά δηλαδή φάρμακα που μειώνουν τις παρενέργειες των παλαιότερων νευροληπτικών, που δίναμε τότε) σαν αναγκαστική συνοδεία στα τότε αντιψυχωσικά. Σήμερα δεν χρειάζονται συνήθως οι "διορθωτές", γιατί τα νέα άτυπα αντιψυχωσικά δεν προκαλούν "εξωπυραμιδικά " συμπτώματα. Πράγματι το Artane εξαφανίστηκε απο την αγορά, και προβλέπω το ίδιο να συμβαίνει στο κοντινό μέλλον και με το Akineton. Σήμερα ο ψυχωσικός ασθενής μπορεί να έχει την εργασία του, την οικογένειά του, και γενικά μια πιό φυσιολογική ζωή. Ωστόσο τα παλαιά αντιψυχωσικά υπάρχουν ακόμα και κάπου - κάπου εμφανίζονται και κάποιες παρενέργειες και με τα άτυπα.

Οι εξελίξεις στην έρευνα των αντιψυχωσικών φαρμάκων είναι εντυπωσιακή. Το Φεβρουάριο του 2008 κυκλοφόρησε στη χώρα μας το INVEGA και περιμένουμε σύντομα καί άλλα νέα φάρμακα. Ο ψυχίατρος μπορεί να είναι χαρούμενος: η εργασία του κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιό αποτελεσματική!

Δείτε παρακάτω τις παρενέργεις που προέκυπταν απο τα παλαιά νευροληπτικά αντιψυχωσικά, αλλά μην τρομάζετε άδικα: Όλο και πιό σπάνια θα τις βλέπουμε απο εδώ και πέρα, χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης ψυχοφαρμακολογίας.

 

Παρενέργειες των νευροληπτικών αντιψυχωσικών.

  • ΑΚΑΘΙΣΙΑ

  • ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ

  • ΘΟΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ

  • ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΜΥΙΚΕΣ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΣΤΑ ΑΚΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

  • ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΥΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ)

  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΑΛΑΚΤΟΡΡΟΙΑ, ΕΠΩΔΥΝΟ ΟΙΔΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΥΚΛΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ PARKINSON : ΑΚΟΥΣΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ, ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

  • ΟΨΙΜΗ ΔΥΣΚΙΝΗΣΙΑ : ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ, ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΤΩΝ ΧΕΙΛΕΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΡΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΘΕΛΗΤΕΣ ΚΑΤΑΠΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ :

  • ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΟΥΡΗΣΗΣ

  • ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΩΤΟ-ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ (ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ)

  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ :

  • ΑΚΟΚΚΙΟΚΥΤΤΑΡΑΙΜΙΑ

  • ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

  • ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΕΥΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ : πολύ σοβαρή παρενέργεια, με υψηλό πυρετό, μυϊκή ακαμψία, αλλαγή του επιπέδου συνείδησης έως και την κατατονία, αστάθεια στην πίεση, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, ενδείξεις ραβδομυόλυσης - αυξημένη CPK - μυοσφαιρινουρία, οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Σε οποιαδήποτε υποψία ενάρξεως αυτού του συνδρόμου επιβάλεται η άμεση διακοπή της θεραπείας και νοσοκομειακή φροντίδα.

 

Το μεταβολικό σύνδρομο από τα άτυπα αντιψυχωσικά

Έρευνα που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2007, στο 15ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Ψυχιατρικής, στη Μαδρίτη, Ισπανία, επιβεβαίωσε κάτι που πολλές οικογένειες ξέρουν ήδη - ότι ο αντίκτυπος της αύξησης βάρους και των μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης, τώρα εμφανίζεται ως η πιό σημαντική παρενέργεια απο τα σύγχρονα αντιψυχωσικά φάρμακα, σύμφωνα με το 84% των ψυχιάτρων που ερωτήθηκαν.

Τα αποτελέσματα ερευνών για τη σχιζοφρένια ήταν βασισμένα σε περίπου 4.220 απαντήσεις από ψυχιάτρους από 14 χώρες.

Οι μισοί μόνο από τους ψυχιάτρους (42%) ανέφεραν ότι ελέγχουν τακτικά τη φυσική υγεία των ασθενών τους. (Στη χώρα μας πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός θα είναι αρκετά κάτω από το 10%).

Ο περιοδικός συστηματικός έλεγχος της σωματικής υγείας (όπως πχ. η γλυκόζη αίματος και η πίεση αίματος), τώρα συστήνεται για όλους τους ασθενείς που είναι σε αντιψυχωτικά φάρμακα.